Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Одржана радионица уз подршку Светске царинске организације

Oд 11. до 15. маја 2015. године у Управи царина је у сарадњи са Светском царинском организацијом (СЦО) одржана радионицa са темом „Овлашћени привредни субјекти и поједностављене процедуре“. У улози предавача нашли су се експерти СЦО Sassone Gaetano из Италије и Ed Broekema из Холандије, док су радионици присуствовали представници Министарства финансија, Управе царина и свих царинарница.

 

Radionica OPSСнежана Карановић, помоћник директора Управе царина у Сектору за царинске поступке и процедуре је на отварању нагласила, да је организовање ове радионице, пре свега потврда одличне дугогодишње сарадње између Управе царина Републике Србије и СЦО. Истакла је да је Управа царина у потпуности опредељена за прихватање и примену међународних стандарда у области поједностављених процедура. Напоменула је такође, да УЦ од септембра 2014. године прима захтеве компанија које желе да стекну статус ОПС (Овлашћеног привредног субјекта). За доношење одлуке о додели статуса надлежна  је царинарница Београд, а прва компанија које је добила поменути статус је вршачки „Хемофарм“.

 

Прва два дана радионице експерти СЦО су одржали презентације о ревидираној Kјото конвенцији, која је идентификована као међународни инструмент за поједностављење и хармонизацију царинских процедура. Конвенција уједно представља и план за модерне, ефикасне и ефективне царинске процедуре у 21. Веку, а Србија је овој конвенцији приступила 2009. године. Констатовано је такође да је Царински закон Републике Србије, у највећој мери, усаглашен са ревидираном Kјото конвенцијом.

 

Radionica OPSТрећи дан радионице био је намењен фирмама заинтересованим за добијање статуса ОПС. Експерти Светске царинске организације представили су законски основ и процедуре, као и услове које привредни субјект мора да испуни, како би добио сертификат ОПС у ЕУ. Осим констатације да је наше законодавство у тој области у потпуности усклађено са законодавством ЕУ, било је речи и о међусобном признавању ОПС сертификата између ЕУ и трећих земаља. Направљено је и поређење између критеријума које привредни субјекти треба да испуне за стицање статуса ОПС и за стицање права на  друга поједностављења у царинском поступку.

 

Александра Илић, шеф Одсека за поједностављене царинске процедуре је четвртог дана радионице одржала презентацију о поступку издавања сертификата за ОПС у Србији, чија је примена почела 1. септембра 2014. године.

 

Последњег дана радионице експерти Светске царинске организације су закључили да Управа царина у великој мери испуњава критеријуме ЕУ, када су у питању поједностављења и статус ОПС, док су представници УЦ, са своје стране, понудили помоћ и изразили спремност за сарадњу у хармонизацији домаћих процеса и процедура са светским стандардима.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина