Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ПРЕПОЗНАВАЊЕ ФАЛСИФИКОВАНЕ РОБЕ

 

Семинар под називом „Спровођење права интелектуалне својине – нови трендови“ одржан је 20. новембра у Управи царина. Адвокатске канцеларије и други заступници – носиоци права интелектуалне својине познатих брендова су за царинске службенике, представнике МУП-а и Завода за интелектуалну својину одржали тренинг о начинима препознавања фалсификоване робе.

 

Из презентације коју је одржао Иван Матић из Адвокатске канцеларије Петошевић – правног заступника бренда Procter&Gamble, учесници тренинга су могли да сазнају нешто више о ланцу снадбевања, односно о правцима из којих оригинална роба долази. За детерџенте Ariel, Tide, Bonux и Fairu су то Чешка, Белгија и Румунија, за Pampers пелене – Пољска и Турска, за Duracell батерије – Белгија, Always и Naturella хигијенске улошке –Мађарска, а оригинални Gillete производи могу да стигну једино из Пољске.

 

Представник компаније Japan Tobacco International Зоран Ђокић практично је показао разлику између оригиналних и фалсификованих паклица цигарета, типичне карактеристике кинеских фалсификата, као и примере кривотворења акцизних маркица. Форензичко вештачење и сертификовање ова компанија обавља у својим лабораторијама у немачком Тријеру и у Хонг Конгу.

 

Презентације су одржали и представници брендова Nike и Converse, Lacoste, Armani, UGG,  Moncler, Аdidas, Ribok, kao и Eli Lilly and Company, једне од највећих фармацеутских кућа, која је дуго присутна на нашим просторима. Милош Богдановић из ове компаније посебну пажњу је посветио последицама узимања кривотворених лекова по здравље људи. Том приликом је показао карактеристике оригиналног и кривотвореног паковања препарата за потенцију Cialis.

 

Данка Јовановић, начелиник у Одељењу за заштиту права интелектуалне својине нагласила је добре резултате Управе царина у овој области и додала, да је наша институција у борби против кривотворења још од 2003. године, када је основана најпре Група, а потом и Одељење за заштиту права интелектуалне својине у оквиру Сектора за контролу примене царинских прописа. Надлежност царинског органа, у случајевима сумње у повреду права интелектуалне својине је да обустави пуштање такве робе у захтевани царински поступак, до утврђивања коначног статуса робе.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина