Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

ИНТЕРВЈУ Соња Лазаревић, помоћница директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Управе царина: Срби све више шверцују цигарете на Запад

недеља, 16 јул 2017.

штампано издање

 

Срби опет све више шверцују најпознатији симбол њиховог "заната"

 

Само у првој половини 2017. године Царинска служба Србије запленила је готово исту количину кријумчарених цигарета као у 2016. години (готово 77.000 боксова), што говори о томе да је изузетно појачан шверц цигарета из Србије на западно тржиште.

 

Фото: Управа царина

 
Царинска служба Србије је само у првих шест месеци 2017. године запленила преко 74.000 боксова цигарета и 680 килограма резаног дувана, што је уједно и повод за разговор са Соњом Лазаревић, помоћником директора Управе царина у Сектору за контролу примене царинских прописа.

 

 Фото: Управа царина

 

Уочљиво је да је шверц цигарета у порасту...

 

- Царинска служба има одличне резултате током претходне године, као и у првих шест месеци ове. Из тих резултата је видљиво да је кријумчарење акцизне робе, посебно цигарета, у осетном порасту, па је тако царинска служба у првих шет месеци 2017. године запленила преко 74.000 боксова цигарета и 680 килограма резаног дувана. Прошле године запленили смо готово 77.000 боксова разних цигарета, што је око пет пута више него 2015. године, а њихова вредност надилази суму од 1,2 милиона евра.

 

У јуну су цариници открили неколико породичних кућа које се користе као складишта шверцованих цигарета...

 

- Захваљујући тим акцијама успели смо да осујетимо покушај да се 14.000 боксова разних цигарета без акцизне маркице нађе на црном тржишту. У дубинској контроли у Новом Пазару смо 31. маја открили прву такву кућу и запленили готово 12.000 боксова разних цигарета, већином без акцизних маркица, као и већу количину пиротехничких средстава, а потом и другу 11. јуна у месту Осоје надомак Новог Пазара у којој се крило непуних 2.000 боксова. У оба случаја реч је о својеврсном породичном послу. Цариници су прву породичну кућу претворену у складиште открили тако што су власника претходно зауставили у дубинској контроли и у аутомобилу му нашли 34 бокса цигарета разних робних марки. Онда смо га у договору са полицијом под пратњом одвели до куће и убрзо је установљено да му је кућа практично претворена у складиште цигарета. Утврђено је и да се поред њега препродајом ових цигарета баве и његов син и брат.


 

Фото: Управа царина

 

Чини се да су кријумчари поприлично маштовити када треба сакрити шверцовану робу?

 

- У најнеобичније заплене цигарета свакако се убраја случај када смо 21.000 боксова открили у камиону бугарске регистрације који је из Бугарске у Италију превозио четири дела за телескопску дизалицу. На прегледу скенером утврђено је да је дизалица заправо крцата цигаретама. Ту је и случај шлепера из Словеније који је превозио јагоде у Русију, па је на граничном прелазу Ватин откривено да је камион преправљан и да се у том делу налази 4.000 боксова цигарета. У неколико наврата смо на прелазу Српска Црња, крајем прошле године, запленили преко 6.000 боксова, углавном у камионима који су се упутили ка Русији. Тако је, само у једном од њих, који је превозио фрижидере и замрзиваче, на врху утоварене робе откривен товар од 3.500 боксова цигарета, док су у другом цигарете откривене у наизглед празном камиону. Тада је захваљујући уређају за детекцију густине материјала утврђено да су странице камиона претворене у специјално направљени бункер ширине око 25 цм, који је био испуњен кријумчареним цигаретама.

 

Ко се таквим пословима бави и које су најчешће дестинације којима су ове цигарете намењене?

 

- Најчешће је реч о нашим држављанима и онима из региона који покушавају цигарете да прошверцују у неку од земаља ЕУ, јер су оне тамо скупље. Посао нам отежава и чињеница да се многи возачи камиона у које је могуће ставити веће количине такве робе одлучују да им то буде додатна зарада, па пристају да у товаре које легално превозе ставе и део робе коју кријумчаре. Неретко се дешава да, као и у поменутом случају, роба не припада самом возачу камиона, него он то ради за неког већег играча и за то добија неку ситну надокнаду. Возач камиона, из последњег случаја који сам навела, а ког смо открили на Српској Црњи, признао је нашим службеницима да је прихватио понуду неког човека из Новог Пазара да илегално превезе цигарете.


 

 Фото: Управа царина

 

Да ли се мењају начини на који се цигарете кријумчаре?

 

- Апсолутно. Код нелегалног промета акцизних производа постоје и елементи организованог криминала, а групе које се баве кријумчарењем мењају начин рада, па оно све више поприма облик софистицираног финансијског криминала заснованог на фалсификовању документације и лажном декларисању робе.

 

Штета коју држава трпи због шверца није симболична.

 

- Далеко је од симболичне, иако је немогуће дати сасвим прецизан податак о коликој суми је реч. Основни мотив за кријумчарење је огроман профит, јер кријумчаре само то занима. Они ће по потреби променити и врсту робе коју шверцују ако то обећава већу зараду на разлици у цени. Тако тренутно цигарете за њих значе добар извор зараде и зато се у то упуштају. Крајња дестинација су најчешће земље ЕУ, јер се тамо може остварити и највећа разлика у цени.

 

Шверц резаног дувана 

 

- Током 2014. и 2015. више се кријумчарио резани дуван, а заплене тог акцизног производа биле су мерене тонама. Сада се може закључити да интересовање за дуван јењава, јер смо 2016. године запленили свега једну тону тог дуванског производа, што је само четвртина количине коју смо пленили током 2015. и 2014. године - каже наша саговорница.

 

преузето са Блицовог web-портала

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

250 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина