Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

Четири афричка сива жако папагаја откривена на Келебији

четвртак, 10 август 2017.

Цариници су 10. августа 2017. године, на граничном прелазу Келебија, спречили покушај нелегалног уноса четири жива примерка афричког сивог жако папагаја, који се убраја у  једну од око 360 врста папагаја заштићених Конвенцијом о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (ЦИТЕС) и национланим прописима Републике Србије.

 

 

Четири папагаја која припадају поменутој заштићеној врсти откривени су нешто после поноћи, у аутомобилу марке "Opel" мађарских регистраских ознака, којим је управљао 51-годишњи двојни држављанин Србије и Мађарске. Возач, иначе по наставник занимању, цариницима је рекао да нема ништа што би требало да пријави, али је убрзо на задњем седишту његовог аутомобила пронађена дрвена кутија са преградама, прекривена мајицом, у којој су се налазила четири жива жако папагаја (Psittacus erithacus).

 

 

Путник је покушао да се оправда рекавши да је та два пара папагаја добио на поклон у Мађарској, као и  да није знао да је потребно да их пријави на граници. Како није поседовао CITES дозволу за увоз ове заштићене врсте, против њега је покренут прекршајни поступак, а откривени примерци предати су ЗОО врту Палић на даље старање.

 

За овом врстом папагаја постоји велика потражња на глобалном тржишту кућних љубимаца, пре свега због њихове природне способности да опонашају људски говор, као и због изражених когнитивних способности.

 

 

Подсетимо да су цариници прошлог лета на аеродрому Никола Тесла спречили покушај нелегалног уноса два жива примерка афричког сивог жако папагаја у Србију из Анголе.  У прекршају се тада нашла српска држављанка, која је летом из Франкфурта са супругом допутовала из те афричке земље, а птице је покушала да унесе у земљу без одговарајуће ЦИТЕС дозволе за увоз. Та два жако папагаја сада су становници београдског ЗОО врта.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

250 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина