Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Шверц гасног и ваздушног оружја десет пута већи него лане

четвртак, 07 децембар 2017.

 

Шверц гасног и ваздушног оружја десет пута већи него лане

 

 

Пиштољи и муниција у кајмаку,чварцима, печеној пилетини

 

Кријумчарење муниције за гасно оружје је у знатном порасту у односу на претходну годину, а гасног и ваздушног оружја заплењено је десет пута више него у 2016. години. Наиме, само до краја новембра 2017. године цариници су од кријумчара запленили 3000 комада муниције више него за целу протеклу годину, сазнајемо у Управи царина.

 

Царински службеници су пре десетак дана на граничном прелазу Хоргош, на улазу у земљу, запленили ваздушну пушку и 2.500 дијабола.
Прекршај је откривен када је на редовну царинску контролу стигао BMW шведских регистарских ознака. Возач аутомобила, шведски држављанин, претходно је рекао да нема ништа да пријави за контролу.
Након детаљног прегледа аутомобила, иза дечјег седишта, пронађена је ваздушна пушка „хатсан“,модел „85 снајпер“, 4,5мм са оптичким нишаном и 2.500 комада муниције, дијабола „ренџер“ и „про магнум“.

 

 

Начелник Одељења за сузбијањe кријумчарења у Управи царина Иван Рибаћ каже да је од почетка године одузето готово 1.000 метака за ватрено оружје од којих је неко могао изгубити живот и додаје, да ако се у обзир узме муниција за гасно и ваздушно оружје, број заплењених метака од почетка године премашује 9.000 комада.

  

- Већ неко време, тачније од почетка мигрантске кризе, као и у периодима деликатних дешавања у суседним земљама, као што су биле претње терористичким нападима у суседној Македонији, спроводимо појачане контроле, како на граници, тако и у дубини територије – истакао је начелник Рибаћ. - Акценат се у тим тренуцима ставља на сузбијање кријумчарења илегалног оружја, да би се спречило евентуално наоружавање екстремистичких група.

 

Откривање кријумчареног оружја је у Управи царина Србије један од приоритета у раду, јер представља сталну опасност за безбедност грађана, како због потенцијалног ширења тероризма, тако и због наоружавања криминалних група које ватрено и хладно оружје, као и експлозив користе за извршења разбојништава или убистава. 
Чињеница је, како каже Рибаћ, да је Србија ипак најчешће само транзитна земља за кријумчарење оружја које углавном стиже из Турске, Бугарске и Румуније и намењено је купцима на Западу, који су спремни да плате далеко већу цену.

 

 

Током разговора начелник Рибаћ се присетио случаја који се догодио крајем априла ове године, када је откривен покушај кријумчарења велике количине ваздушног и гасног оружја на улазу граничног прелаза Градина. Тај контингент цариници су открили у једном камиону који је превозио кондиторске производе, а реч је о највећој овогодишњој заплени. Тада је у камиону новопазарских таблица, натовареном кондиторским производима упућеним из Турске у Црну Гору, за чијим воланом је био један Крушевљанин, стар 27 година, откривено 80 ваздушних пушака расклопљених на цеви и кундаке марке "Гризли стрикер" калибра 5,5 мм, 10 гасних деветомилиметарских пиштоља "Зораки", 4.000 комада муниције за ово оружје и 70 оптичких нишана. Наоружање је било скривено у задњем делу приколице, али и у кабини, а откривено је захваљујући прегледу на царинском скенеру.

 

- Тај случај издваја то што се радило о већој количини гасног и ваздушног оружја, а познато је да се са минималним модификацијама овакво оружје претвара у конвенционално – истиче Рибаћ за „Дневник“ и додаје да се највероватније у томе крије приметна тенденција раста кријумчарења гасног и ваздушног оружја, као и због чињенице да су казне за кријумчаре те врсте оружја блаже. - На пример, једна таква гасна пушка врло лако се преради у пушку калибра 22 мм, а та пушка уз додатну опрему, као што је оптички нишан - што смо такође запленили у истом прекршају - постаје врло убојито оружје тј. снајперска пушка  која се у криминалним круговима најчешће користи за ликвидације.
 

Има и врло необичних случајева скривања оружја, па су тако цариници на излазној страни граничног прелаза Келебија, открили добро сакривен пиштољ „застава 7,65 мм М70“, са оквиром и пет метака у пластичним кутијама са храном. Оружје је пронађено у једној од торби, у пртљажном делу аутобуса који сабраћа на редовној линији Врњачка Бања-Париз. Рукохват пиштоља са оквиром и пет метака је пронађен у кутији са кајмаком, а навлаком и цеви за пиштољ је било „нафиловано“ печено пиле у другој пластичној кутији. У тегли са бареним паприкама, пронађена је опруга пиштоља умотана у алуминијумску фолију. По изјави возача, против кога је покренут прекршајни поступак, спорна торба је била пошиљка из Појата, коју је особа која се није представила предало на превоз.

 

Покушај да се оружје прошверцује у храни није, како кажу, усамљен случај, па је тако један пиштољ пронађен у хлебу, а један и у кутији пуној чварака...

 

- Добра зарада главни је мотив кријумчара оружја да илегално преносе пиштоље, револвере, бомбе, муницију, али и хладно оружје, мачете, ножеве и слично. Кријумчари су углавном мушкарци, који се по правилу, у тренутку када их откријемо, бране ћутањем - открива нам начелник Рибаћ.

 

Када се оружје може унети легално

 

Путницима није дозвољено да преко границе преносе оружје, осим у ситуацијама када за то поседују дозволу надлежног органа: уколико је реч о износу оружја  - надлежне подручне полицијске управе, а уколико се ради о уносу оружја, странцима дозволу издаје надлежно дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у иностранству, или гранична полиција.

 

Други случај када је путницима дозвољено да у нашу земљу унесу оружје и муницију је када долазе у организовани лов, и то у организацији Ловачког савеза Србије или друге за то овлашћене организације , као и ради учествовања на спортској манифестацији.

 

При уносу одговарајуће количине оружја и муниције путници робу усмено пријављују и презентују доказ да се роба привремено уноси у сврхе организованог лова (позивно писмо организатора лова), односно одржавања спортске манифестације (доказ о одржавању такве врсте манифестације).

 

Ради лакшег утврђивања истоветности робе при изласку из земље, детаље о роби (оружју и муницији) путник при уласку у земљу уписује у Образац за привремени увоз/извоз, овлашћени царински службеник проверава да ли су у Образац унети тачни подаци, потписује га, оверава и враћа путнику.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина