Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

Напунили буџет и поред малих плата

среда, 10 јануар 2018.

 

Управа царина је за 11 месеци прошле године увећала наплату за 20 одсто у односу на исти период прошле године и тако својим приходима напунила скоро половину државне касе, иако је просечна плата у овој институцији само 38.000 динара.

 

Другим речима, ова институција је од наплаћених увозних дажбина, које подразумевају царинске таксе и ПДВ при увозу, држави донела 650 милиона евравише него што се од ње очекивало, што је 43 одсто укупног буџета. Ако би се превело на језик разумљив грађанима, у свакој плати у јавним службама уткано је 43 одсто новца које су прикупили цариници. Ипак, парадокс је да је њихова плата, и поред овако добрих резултата, најнижа, јер је просек 38.000 динара. Тако ниска зарада све чешће постаје камен спотицања за реализацију постављених задатака јер све већи број радника напушта ову некада примамљиву државну службу. Зато је ово једна од ретких јавних служби у којој није било отпуштања радника јер су сами одлазили. Да би се то зауставило, Влада Србије је цариницима увећала плату од 1. јанура за 10, а не као осталим државним чиновницима, пет одсто.

 

У Министарству финансија кажу да је само овде направљен изузетак јер резултати од новембра 2013. до новембра 2017. године показују невероватан раст наплате дажбина.

 

 

- Упоредна анализа за 11 месеци 2013. са истим периодом 2017. године показује да је наплата већа за невероватних 50%. То значи да се у буџет слило 1,35 милијарди евра више него пре четири године. Подаци, закључно са новембром, показују да су увећали наплату у 2017. за више од 20 одсто у односу на план. Повећањем плата за 10, уместо пет одсто, препознат је значај рада службе на чијем ефикасном раду се годинама темељи готово половина буџета – кажу у Министарству финансија.
Да ли ће овоповећање зауставитиодлив кадрова, неизвесно је, али оно што је извесно, то је да је за протекле четири године Управу царина добровољно напустило 518 запослених на одређено и неодређено. Милош Томић, в.д. директора Управе царина, мисли да хоће, иако ће и поред овог повећања, царински службеници остати на зачељу зарада у државној управи.

 

- Ми нисмо имали потребу за отпуштањем радника јер су они сами одлазили. У поступку рационализације државне управе, од 2013. до данас, осим 26 запослених који су добровољно прихватили социјални програм, Управу царина су по разним основама напустила још 343 запослена на неодређено време и 149 запослених на одређено време. Узрок одлива кадрова лежи и у чињеници да је просечна зарада свега 38.000 динара. Најтежа ситуација је у ИТ сектору, где стручњаци који овај сложен и захтеван систем одржавају у свим његовим сегментима, одлазе због малих плата. Ми не можемо да будемо конкурентни са компанијама које им нуде више и пружају могућност развоја и усавршавања. Запослени са високом образовањем, звањем дипломираног инжењера електротехнике или информатике, зависно од радног искуства, код нас имају плату од 35.000 до 54.000 динара – каже Томић за „Блиц“.

 

 

Повишица од 10 одсто стимулација за останак

 

Директор Милош Томић каже да повећање плате од 10 одсто јесте неки вид стимулације да се остане у царини.

 

- То јесте један од начина да се заустави одлив стручних кадрова, али и да се цариницима помогне да превладају искушења тзв. егзистенцијално мотивисане корупције, пред којом не треба затварати очи. Толеранција на корупцију је сведена на нулту тачку, а о појачаним мерама унутрашње контроле говори и то да су током 2016. године спроведене четири акције привођења цариника у којима је за злоупотребу службеног положаја осумњичено њих 46 – наводи Томић.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

250 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина