Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

Сатови са рубинима скривени у тостеру

петак, 12 јануар 2018.

Царински службеници су 11. јануара 2018. године око 22.30, на аеродрому Никола Тесла, запленили осам скупоцених сатова опточених рубинима чија је вредност процењена на преко 300.000 долара.

 

 

Прекршај је откривен када је у зеленом контролном пролазу, који је намењен путницима који немају ништа да пријаве за контролу, заустављен 23-годишњи Београђанин који је летом из Америке, преко Цириха и Беча, стигао у Београд.

 

 

Иако је рекао да нема ништа да пријави, цариник га је ипак упутио на рентгенску контролу пртљага. Анализом слике уочено је да у већем коферу, поред гардеробе и кутије са грил тостером, има и ручних сатова.

 

 

Цариници су тада од путника тражили да отвори кофер како би утврдили о чему се тачно ради. Пошто је одбијао да сарађује и одговара на било каква питања, ради асистенције су позване колеге из полиције, након чега је младић откључао кофер.

 

 

Детаљним прегледом пртљага, сатови уочени на рентгену нису пронађени, те је због тога само кутија са грил тостером поново враћена на скенер. Захваљујући слици са скенера јасно се видело да су сатови заправо сакривени у унутрашњости страница грил тостера.

 

 

Демонтажом тог кућног апарата цариници су пронашли осам ручних сатова „A. Lange & Sohne“ украшених са укупно 374 рубина на којима су биле етикете са називом модела и ценом у распону од 35.000 до 91.000 америчких долара. Сваки сат је био умотан у танку платнену крпу и прекривен фолијом.

 

 

''Цариници се на овом граничном прелазу често сусрећу са покушајима кријумчарења луксузних сатова и накита које путници покушавају да сакрију у ручни пртљаг. У прилог томе говоре и подаци да смо за последње три године открили и запленили 20 скупоцених сатова чија укупна вредност достиже суму од готово пола милиона долара'', каже шефица царинске испоставе на аеродрому Бранка Поповић и додаје да је младић који је синоћ ухваћен у кријумчарењу наивно помислио да скенер неће детектовати сатове претходно увијене у фолију, што је потпуна заблуда, јер зраци тог уређаја продиру и кроз тридесет центиметара дебео челик. 

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

250 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина