Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Више од тоне и по сумњиве гардеробе

понедељак, 16 април 2018.

Цариници су 11. и 12. априла 2018. године, приликом контроле на граничном прелазу Градина, али и приликом смештаја робе у магацине у Добановцима и Сурчину, посумњали да преко тона и по гардеробе повређује право интелектуалне својине због чега је  царински поступак прекинут.

 

 

Када су цариници на улазној срани граничног прелаза Градина 12. априла 2018. године зауставили ради контроле камион који је из Турске превозио товар ка дистрикту Брчко у Босни и Херцеговини – имали су шта да виде.

 

 

Скоро тона гардеробе коју је камион транспортовао заплењена је јер се сумња да повређује право интелектуалне својине. Реч је, наиме, о око 5.000 одевних предмета, дечјих, мушких и женских.

 

 

Највише је било мајица („луј витон“, „хуго бос“, „прада“, „гучи“ и других маркираних имена), а њихов број је био позамашан  - скоро 3.000 артикала. Задржано је и око 400 кошуља звучних назива „хуго бос“, „емпорио армани“, „томи хилфигер“ и „поло“, приближно 150 јакни („монклер“, „ стоун ајленд“, „хуго бос“ и др.), 200 пари доњег веша „филип плејн“ и „кевин клајн“, готово 350 каишева марки „ левис“, „хуго бос“ и др., преко 150 пари патика „најк“ и „адидас“ и других артикала.

 

 

Међу гардеробом је било и више од 300 комплетића „ферари“, „дизни“ „томи хилфигер“ и других, нешто мање од 150 дечијих мајица са ликом Микија и Мини Маус, преко 100 бодија „хело кити“, „спајдермен“ и „мики маус“, око 100 торби са Микијем, Мини Маус и Гарфилдом.

 

 

Вредност ове количине привремено задржане робе, која је највероватније била намењена продаји на пијаци „Аризона“, износи више од 13.500 евра.

 

 

Још један сличан прекршај догодио се и дан пре тога на истом граничном прелазу када је на ред за контролу дошао камион који је из Турске такође ка Брчком возио турски држављанин.

 

 

Реч је о 250 килограма сумњиве гардеробе, од чега је највише било каишева  - преко 800 са називом брендова „гучи“ и „луј витон“, затим скоро 800 шнала за каишеве „хермес“ и „гучи“, 50 закачки, приближно 500 мајица „адидас“, „најк“ и „спајдермен“, „мики маус“ и друге робе.

 

 

На Добановцима је 11. априла приликом смештаја робе у магацин, због постојања сумње да се не ради о аутентичној роби, задржано скоро 200 килограма гардеробе, и то: скоро 600 каишева са ознакама „гучи“ и „шанел“, око 400 дечијих комплета „твити“, „бетмен“, „мики маус“, преко 150 дечијих хаљина са натписом „фрозен“ и 100 хеланки на којима је писало „гучи“.

 

 

Последњи у низу оваквих прекршаја откривен је у складишту робе у Сурчину када су цариници открили да се ради о преко 270 килограма робе сумњивог порекла коју је у Србију транспортовао камион из Турске.

 

 

Међу приближно 3.000 задржаних одевних предмета највише је било дечијих комплета „мики маус“, „спајдермен“ и „патролне шапе“ – њих око 600, око 500 мушких мајица („келвин клајн“, „армани“, „гучи“, „најк“ и др.), 200 женских мајица („томи хилфингер“ и др.), скоро 50 доњих делова тренерки („најк“ и „адидас“) и готово 200 пари женских папуча бренда „шанел“.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина