Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

О Прешеву и дринским прелазима на ТВ Коперникус

среда, 11 јул 2018.

У емисији "Србија онлајн" ТВ Коперникус гост у нишком студију био је Сенад Радончић, шеф граничног прелаза Прешево, а из царинарнице Шабац се у емисију уживо укључио Горан Ракић, координатор послова у овој царинарници.


Сенад Радончић је у студио донео Путнички водич, рекавши да га цариници деле путницима на свим граничним прелазима, па и на Прешеву, како приликом уласка, тако и приликом изласка из земље. Он је говори о томе шта се од информација налази у самој брошури, са акцентом на унос и износ новца.

 

 

"Страни држављани на самом граничном прелазу добијају потврду о уносу ефективног страног новца, а на основу те потврде тај новац се касније може изнети из Републике Србије. Таква потврда је бесплатна, а сама процедура траје највише два до три минута", рекао је шеф Прешева.

 

Уколико је реч о домаћим држављанима трансфер суме веће од 10.000 евра врши се преко банака, а ако је реч о исељењу потребна је потврда о промени пребивалишта, односно исељеничка виза унета у пасош, додао је Радончић.

 

На питање о проблемима везаним за гранични прелаз Прешево он је казао да су проблеми саставни део живота и посла и додао:

 

 

"Иако је овај гранични прелаз изузетно технички опремљен само прошле године је преко њега прешло више од 7,8 милиона путника. Ове године очекујемо да та бројка достигне можда и 10 милиона путника, што гранични прелаз Прешево сврстава на друго или треће место у Републици Србији. Отворено је шест улазних или шест излазних трака, или девет улазних и три излазне траке. Тренутна задржавања су око петнаестак минута, а што се аутобуса тиче, за претходних шест месеци их је било преко 20.000 и у просеку су се задржавали до 30 минута".

 

Што се девизних заплена тиче, шеф ове царинске испоставе истиче добру сарадњу са колегама из полиције и изузетне резултате у претходне две и по године, када је заплењено око 920.000 евра. Радончић је потом одговорио једном од гледалаца који се укључио у емисију и питао каква је процедура за пренос новца у Србију од продате некретнине у Хрватској.

 

 

Он је на крају гостовања нагласио да сваки путник има право да са собом носи до 10.000 евра, дакле, ако је у аутомобилу петочлана породица, свако од њих може да има по 10.000 евра, што је укупно 50.000 евра.

 

Новинарка КЦН-а је посетила царинарницу Шабац где јој је саговорник био Горан Ракић, координатор послова у овој царинарници, који је том приликом рекао да царинарница Шабац покрива граничне прелазе према Босни и Херцеговини, Сремску Рачу, Бадовинце, Мали Зворник, Трбушницу и Љубовију.

 

 

"Сремска Рача и Мали Зворник су гранични прелази, да тако кажемо, за све врсте роба. Ту су фито-санитарна и ветеринарска инспекција. На Бадовинцима се одвија теретни и путнички саобраћај, док су Љубовија и Трбушница прелази превиђени само за путнички промет, тамо нема теретног саобраћаја", рекао је Ракић.

 

 

Он је даље говорио о прописима везаним за унос и износ новца, рекавши да је унос девиза у Републику Србију слободан, док је износ ограничен. "Грађани девизе могу уносити у земљу, с тим што су дужни да већи износ од 10 хиљада евра пријаве. На основу добијене потврде касније неће имати проблема приликом изласка из земље", рекао је он.

 

 

"У царинарници Шабац је било врло мало девизних прекршаја, а када се то и догоди, новац се привремено задржава и депонује на рачун Народне банке Србије, док даљу процедуру спроводи надлежни суд", додао је Ракић.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина