Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Како цариници третирају половну технику коју путници носе са собом

субота, 14 јул 2018.

Најчешћи покушаји кријумчарења робе односе се на техничку робу, нову или половну, скупоцене сатове, скупу фирмирану гардеробу, обућу и кожну галантерију.

 

 

Ако летите из иностранства у Србију, пазите шта носите са собом, јер постоји велика шанса да ћете на нашој ваздушној луци морати да платите царину , без обзира на то да ли код себе имате половну или нову технику.

 

Многи путници нису сигурни која правила важе на аеродромској царини и да ли су иста као и на копненим граничним прелазима. У Управи царина објашњавају за Телеграф да су домаћи путници ослобођени од плаћања царинских дажбина на новокупљену робу у вредности до 100 евра.

 

- Домаћи путник је у обавези да царинском службенику приликом изласка из земље пријави вредније техничке уређаје као што су лаптоп, фото-апарат, таблет, мобилни телефон, како би добио Образац о привременом износу ствари и приликом повратка у Србију показао тај образац царинском службенику, као и ствари које поново уноси у земљу, а које су биле предмет пријављивања - кажу у Царини.

 

 

Сам процес пријаве није компликован

 

- По преузимању чекираног пртљага са карусела, путник улази у црвени контролни пролаз и царинском службенику пријављује ствари, нове или половне, које привремено уноси у земљу. Том приликом ће од царинског службеника добити попуњен образац који се зове "Прилог усменој декларацији за привремени увоз/извоз робе" - кажу у Царини.

 

Роба коју путник доноси са собом из иностранства, а која нема комерцијални карактер и намењена је коришћењу за сопствене потребе, односно за потребе домаћинства, а чија вредност не прелази 3.000 евра може царинити у такозваном скраћеном поступку, тј. на самом аеродрому, уз примену јединствене царинске стопе која износи 10 одсто и 20 одсто ПДВ.

 

Путник се у овом случају изјашњава да ли је сагласан са налазом царинског службеника у погледу количине, врсте, квалитета и утврђене царинске вредности робе, као и у погледу износа увозних дажбина. Уколико се путник не сложи са налазима овлашћеног царинског службеника, добиће Потврду да је роба привремено задржана и упућена на редован царински поступак.

 

 

- Путници покушавају на разне начине да прокријумчаре робу из иностранства. Најчешћи покушаји
кријумчарења робе односе се на техничку робу, нову или половну, скупоцене сатове, скупу фирмирану гардеробу, обућу и кожну галантерију, као и опијате - кажу у Царини.

 

Ипак, неће половна роба увек бити оцарињена, а да ли хоће зависи од конкретног случаја.

 

- Путници понекад под "половном техником" подразумевају и мобилне телефоне које тек што су извадили из кутије и у њих ставили картице и слично – објашњавају.


ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина