Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Како до егзотичног љубимца у Србији

понедељак, 06 август 2018.

У Јутарњем дневнику РТС 5. августа 2018. године емитован је прилог о кријумчарењу егзотичних врста животиња које неретко заврше у приватним ЗОО вртовима или служе као кућни љубимци, храна у ресторанима, па и као лек.

 

 

О томе са каквим случајевима кријумчарења се најчешће суочавају наши цариници говорио је Небојша Васић из Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина. Он је на основу личног професионалног искуства навео да се наши цариници на граничним прелазима најчешће сусрећу са шверцом ситнијих примерака: углавном птица и гмизаваца.

 

 

Што је нека врста ређа и угроженија, њена вредност на црном тржишту је већа и самим тим кријумчарење дивљих животиња постаје један од најуноснијих послова, закључује новинарка на самом почетку прилога.Објашњавајући начине на које се заштићене врсте кријумчаре, посебно је истакнуто да се препарирани делови дивљих животиња најчешће крујумчаре авионом, док се шверц живих животиња чешће одвија аутомобилима.

 

 

''Пронашли смо 11 живих папагаја који су били умотани у поцепане џакове и вреће, које су се налазиле испод резервног точка. Папагаји су били и у торбама, испод ногу сувозача, а један је чак био у јакни возача'', истакао је он.

 

 

Васић се такође осврнуо и на нехуману црту људи који се баве кријумчарењем, јер транспортују животиње у условима у којима су изложене стресу, због чега многе и угину. Оне које преживе пут, неретко завршавају као кућни љубимци, упркос закону који забрањује држање опасних рептила и дивљих животиња.

 

 

Велики број дивљих животиња има специфичне и захтевне потребе које је готово немогуће остварити у кућним условима, каже за РТС  Елвир Буразеровић из удружења Орка. Он истиче да је законом предвиђено да свако ко држи дивљу животињу као љубимца мора да има посебну дозволу, али да и поред тога, многи крше овај пропис.

 

 

Прилог се завршава подсећањем на занимљив случај из Новог Пазара, где је власник у приватном  ЗОО врту у оквиру ресторана држао три лава, тигра и медведа, на шта се ветеринар из Јабучја Иван Ракић надовезао испричавши проблематичну ситуацију у којој је власник колекције отровних змија, несрећним случајем настрадао, а за собом оставио 40 отровница које је требало збринути.

 

 

Свако ко у Србији жели да гаји неку дивљу животињу, то може да учини уколико претходно прибави одговарајућу дозволу од Управе за ветерину. У супротном све животиње које инспекција затекне без потребних докумената биће одузете од власника, закључује се на крају прилога.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина