Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

За протекле три године уништено више од 1.300.000 различитих фалсификата

среда, 08 август 2018.

Екипа РТС-а је за јучерашњу емисију „Ово је Србија“ пропратила једно од уништења фалсификоване робе у царинарници Крушевац.

 

 

У најави прилога је поред констатације да копије светски познатих брендова у нашу земљи обично стижу са Истока и да је најчешће реч о гардероби, обући, играчкама, козметици, лековима и храни, наглашена и чињеница, да овакви производи могу бити опасни по људско здравље.

 

 

Шта се дешава са таквом робом, истраживала је новинарска екипа из Крушевца. Новинарка је приметила да се у магацину крушевачке царине налази заплењена роба, ташне, каишеви, обућа, као и одевни предмети са ознакама познатих светских брендова. На први поглед не разликују се од оригинала. Да је реч о фалсификатима посумњали су царински службеници, који су према процедури обавестили носиоце права, који су потврдили да је реч о кривотвореној роби.

 

 

Небојша Анђелковић, начелник Одељења за заштиту права интелектуалне својине Управе царина је као саговорник на самом почетку појаснио да царински орган по добијању обавештења од носиоца права, да се ради о кривотвореној роби, спроводи поступак уништења робе.

 

 

„Само у првих шест месеци ове године уништили смо преко 500.000 различитих комада робе и нешто мање од пола тоне репроматеријала. Желео бих да нагласим да су фалсификати најчешће произведени од врло неквалитетних сировина, да у себи често имају  хемијске супстанце које су штетне, токсичне по здравље људи. Препорука свим грађанима Србије је да избегавају куповину и коришћење таквих производа”, рекао је Анђелковић и додао да је Управа царина забележила неколико заплена кондиторских производа, бомбона и лизалица, намењених најмлађима, о чијем здрављу би требало нарочито водити рачуна.

 

 

Новинарка је на крају прилога рекла да царинска служба Србије чини све што је у њеној моћи како би заштитила потрошаче. Од 2015. године када је машина за уништење добијена као донација Европске уније, у оквиру пројекта за спровођење права интелектуалне својине, закључно са прошлом годином, у Крушевцу је уништено милион и триста хиљада примерака различите робе.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина