Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Посета делегације царинске администрације НР Кине

уторак, 06 новембар 2018.

У дводневној посети Управи царина Србије 5. и 6. новембра 2018. године борави делегација царинске администрације НР Кине, а главна тема је размена искустава у вези са функционисањем статуса Овлашћеног привредног субјекта.

 

 

Током посете предвиђено је да се размотри и могућност потписивања Споразума о  узајамном признавању ОПС сертификата између Србије и Кине која је такав споразум већ потписала са ЕУ.

 

Како је недавно оцењено да је ОПС програм који се примењује у Србији усаглашен са европским прописима и праксом, отвара се могућност да дође и до узајамног признавања тог статуса и са НР Кином.

 

 

Делегацију царинске администрације НР Кине предводио је заменик генералног директора господин Zhang Xiuqing, док је у име домаћина делегацију УЦ Србије предводио заменик директора Веселин Милошевић.

 

''Приоритет Управе царина је да привреди олакша пословање, па нам је значајно да своја сазнања у вези са доделом статуса Овлашћеног привредног субјекта који подразумева и најзначајнија поједностављења поступка разменимо са иностраним колегама који у томе имају далеко више искуства'', нагласио Милошевић обраћајући се гостима из НР Кине.

 

 

Он је истакао да Управа царина већ предузима све неопходне кораке како би максимално поједноставила и убрзала царинске процедуре, а да се статус ОПС издваја по томе што се додељује само компанијама које су поуздани и проверени партнери и од којих се захтева испуњење свих задатих ЕУ критеријума.

 

Делегација царинске администрације НР Кине је потом представила како ОПС програм функционише у њиховој земљи, док су исто учинили и представници Одељења за Овлашћене привредне субјекте и поједностављене царинске процедуре Управе царина Србије.

 

 

Како би колеге из Кине стекле јасну слику како примена ОПС статуса функционише у Србији, предвиђена је и посета фармацеутском гиганту Хемофарм који је уједно и прва компанија која је добила статус Овлашћеног привредног субјекта у Републици Србији.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина