Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Срећко Мрганић о запленама канабиса у поштанским пошиљкама

петак, 09 новембар 2018.

У прилогу о покушајима кријумчарења наркотика у поштанским пошиљкама емитованом 08.11.2018. године у емисији ‘’Новосадске разгледнице’’ на РТВ-у саговорник је био Срећко Мрганић, коокрдинатор послова у царинарници Нови Сад. Цариници су недавно у новосадској пошти открили пет пошиљака са семенкама канабиса и то је био разлог због којег је ова тема заинтеросавала новинаре ове медијске куће.

 

 

''Дистрибуирање семена канабиса на територији републике Србије је законом забрањено. Међутим, у земљама као што су Шпанија, Холандија и Малта, одакле најчешће стижу такве пошиљке, то није случај, тако да се ми у пракси често сусрећемо управо са таквим пошиљкама'', рекао је Мрганић.

 

 

Новинарка је из разговора са координатором послова у царинарници Нови Сад сазнала да су се цариници, осим семена канабиса, сусретали и са другим прилично неуобичајеним пошиљкама. Најинтересантнији међу њима су свакако паук ''црна удовица'' и алкохолно пиће - афродизијак из Кине у коме се налазила заштићена врста шкорпије. На питање новинарке на који начин се процењује да ли је неки пакет сумњив, Мрганић је одговорио:

 

 

''Најпре се гледа одакле пакети долазе, како су адресирани, колика је њихова тежина, шта пише на садржају саме пошиљке која је налепљена на сваки од њих. Уколико пакет нема пошиљаоца или долази из одређених земаља, он одмах побуђује сумњу цариника. Исто важи и за пакете необичног облика и садржине'', рекао је он и објаснио, да се путем поште може слати и примати сва роба која је пре свега за личне потребе. Осим тога, она треба да буде у оригиналном паковању и да има произвођачку декларацију. Физичка лица не могу увозити ни извозити робу трговачког карактера, оружје и муницију, психоактивне супстанце, као ни лекове за личну употребу, казао је Мрганић и додао:

 

 

''Како у царинску испоставу Пошта Нови Сад свакодневно стиже велики број пакета, било би добро да примаоци робе воде рачуна о томе да им пошиљаоци обавезно уз робу шаљу поруџбеницу или рачун. На тај начин не би било дилеме око процене царинске вредности, зато што у супротном цариник мора да примени једну од расположивих метода, међу којима је и интернет'', посаветовао је Мрганић гледаоце на крају прилога.

 

 

Новинарка је додала, да се све корисне информације везане за царињење поштанских пошиљака могу наћи на сајту Управе царина на адреси www.carina.rs.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина