Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

„Слепи путници“ и даље у товарима робе

понедељак, 03 децембар 2018.

Да мигранти не одустају од намере да се илегално пребаце преко границе сведоче и њихови осујећени покушаји на граничним прелазима Хоргош, Батровци и Шид, где је само у последњој недељи новембра заустављено и у Србију враћено више од 30 „слепих путника“.

 

 

Сценарио увек исти: мобилни скенер би у товару регистровао људске силуете, а потом би пресечена па наново залепљена сајла на приколици камиона непогрешиво одвела царинике до илегалаца.

 

 

Највише их је било на Хоргошу, где је само последњег дана новембра у својим намерама осујећено девет Авганистанаца пронађених у три камиона.

 

 

Тада је најпре у шлеперу бугарских регистарских ознака који је превозио текстилне производе ка Словачкој скенер открио тројицу илегалаца, а у два камиона српских регистрација, од којих је један превозио гуме за тракторе за аустријско тржиште, а други дисперзивни гел ка Мађарској, још шесторицу.

 

 

Дан раније цариници су на истом граничном прелазу, у камиону врањских таблица који је  на релацији Србија – Француска транспортовао челичну ограду откривена су још тројица држављана Авганистана.

 

 

Исти број миграната тога дана пронађен је и у шлеперу македонских регистарција са товаром четвртастих цеви немењених мађарском тржишту.

 

 

И на излазу прелаза Шид било је илегалних миграната, а цариници су, након што им је возач турског камиона који је превозио разну робу за словачко тржиште рекао да је приметио оштећену пломбу на приколици, у њој пронашли петорицу илегалаца - једног Пакистанца и четворицу Иранаца.

 

 

Још тројица су откривена и 28. новембра 2018. године у камиону новопазарских  регистрација који је транспортовао детерџент из Србије ка Немачкој, а један њихов сународник затечен је у товару ауто-гума у шлеперу чачанских таблица који је путовао на релацији Србија – Пољска.

 

 

На Хоргошу су 27. новембра осујећена још три покушаја илегалаца: у два камиона новопазарских таблица који су транспортовали мирисне освеживаче један ка Мађарској, а други пут Аустрије, пронађена су још четворица Авганистанаца, а међу њима и један Иранац. Истог дана је и у македонском шлеперу који је транспортовао товар разне робе ка Словачкој скенер открио  још двојицу илегалаца.

 

 

„Слепих путника“ је у два наврата било и 22. новембра на Хоргошу: домаћи камион натоварен пластичним контејнерима за пољско тржиште превозио је и тројицу скривених миграната из Авганистана, али и у шлеперу скопских регистрација који је на релацији Македонија – Словачка, међу ауто-навлакама, превозио још двојицу „слепих путника“ из те земље.

 

 

Истога дана је и на Батровцима осујећен још један покушај илегалног преласка преко границе, када су у турском камиону који је од те земље ка Немачкој превозио производе од пластике, захваљујући раду мобилног скенера, пронађена двојица скривених путника.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина