Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Од продаје заплењене робе у буџет Србије у последње три године уплаћено 2,5 милиона евра

петак, 11 јануар 2019.

Управа царина Србије је у последње три године у републички буџет од продаје заплењене робе уплатила више од 2,5 милиона евра, а само у 2018. више од 70,6 милиона динара, речено је данас агенцији Бета у тој служби.

 

Прошле године је одржано 106 јавних лицитација, од којих се 49 односи на продају заплењених возила, а 57 на осталу царинску робу.

 

 

У Управи царине очекују да ће тренд раста прихода од јавних продаја да се настави, јер је у плану да се ове године уведе софтвер за лицитирање путем интернета, којим ће већем броју људи бити омогућено да учествује у јавним лицитацијама.

 

Грађани су на јавним лицитацијама заплењене робе највише заинтересовани за куповину путничких аутомобила, а највећи приход се остварује продајом племенитих метала. Међу заплењенин стварима највише је текстилне робе, гардеробе и обуће.

 

Сва трајно одузета роба може да буде на јавној продаји, осим оне која се због здравствених или безбедносних разлога уништава под царинским надзором, као што су наркотици, дуванске прерађевине без акцизних маркица или фалсификована роба.

 

У 2018. је због повреде права интелектуалне својине задржано око 500.000 комада углавном текстилне робе, обуће, парфема и аутоделова. Организована су 32 уништења фалсификоване робе, када је уништено око 765.000 комада разне робе, укупне тежине више од осам тона.

 

Управа царина подсетила је да претходне године повећано кријумчарења нафте и да је одузето више од 250 тона тог енергента, што је осам пута више него 2017.

 

Цариници су због девизних прекршаја прошле године задржали око три милиона девиза, а у буџет Србије се у последње четири године слило 16,5 милиона заплењених непријављених евра.

 

У прошлој години је одузето 280 килограма разних дрога, а највише марихуане, око 14 килограма злата, више од милион цигарета и 1,4 тоне резаног дувана.

 

У Управи царина истичу да пету годину заредом постижу изванредне резултате када је реч о наплати дажбина.

 

"У републички буџет је у 2018. години уплаћено преко 572 милијарде динара (4,8 милијарде евра), што је 479 милиона евра више него 2017. Ефикасном наплатом царинска служба је обезбедила чак 49 одсто средстава којима располаже државни буџет", речено је агенцији Бета у Управи царина.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина