Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Помама за племенитим металом

среда, 06 фебруар 2019.

На граничном прелазу Прешево прошле недеље заплењено је 600 грама злата, вредног 13.000 евра од двоје македонских држављана, који су тврдили да је то њихов лични накит. Из Управе царина напомињу да је овај вид шверца одувек атрактиван кријумчарима широм света, пошто је злато на цени у свим земљама укључујући и високоразвијене.

 

 

Како цена злата расте, нарочито у кризним временима, тако оно постаје још привлачније потенцијалним шверцерима, јер се на разлици у цени може остварити још већи профит. У Управи царина кажу да су за протеклих 5 година запленили преко 60 килограма злата, а само током прошле било га је преко 14 килограма.

 

 

- За илегалне токове златног накита више не постоје јасно дефинисани путеви, јер се овакви прекршаји дешавају на свим граничним прелазима, подједнако и на улазу и на излазу из земље. Злато се проналази у свим облицима: у праху, листићима, полугама, ломљено и претопљено, али је највише било накита - од уобичајеног, до луксузних комада, опточених драгим камењем - напомињу у Управи царина.

 

 

У царини објашњавају да се личним накитом сматра оно што се носи на себи. - То не значи да путник, на пример, око врата може да стави на десетине златних огрлица па да их представља као лични накит. Цариници ће то свакако сматрати сумњивим. Захваљујући њиховом искуству откривени су бројни занимљиви случајеви попут накита у теглама ајвара, тетрапаку од сокова и млека, тостеру, паковању готових јела и у шупљинама вешалица за гардеробу - објаснили су у Царини.

 

 

Злато откривено на граничним прелазима привремено се одузима власницима.
- Уколико суд донесе пресуду о његовом трајном одузимању, оно ће се наћи на некој од јавних лицитација које организује Управа царина. За куповину злата могу се надметати искључиво правна лица регистрована за ту делатност - златари и јувелири. Као и у случају друге трајно одузете робе, средства остварена продајом на овај начин директно се сливају у државни буџет - навели су у Управи царина.

 

 

Сватови - Кило злата за младенце

Пре само недељу дана цариници су на Градини открили више од килограм златног накита вредног преко четири милиона динара. Реч је о четворо бугарских држављана који су кренули у Немачку на свадбу и са собом понели преко килограм злата намењених, по њиховој причи, даривању младенаца! Возач и три путнице су гомилу златног накита стрпали у џепове, грудњак и међу флаше са водом, у покушају да непримећено преду границу.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина