Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Свечано отворен нови гранични прелаз

петак, 08 фебруар 2019.

У присуству високих званица Републике Србије, Мађарске и Европске уније отворен је нови гранични прелаз Бајмок, чиме ће путницима бити унапређен квалитет путовања, локалном становништву квалитет живота, а пограничним службама рад.

 

 

Отварању новог прелаза присуствовали су министар финансија Синиша Мали, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић и помоћник министра за европске интеграције Бранко Будимир, као и директор Управе царина Милош Томић.

 

 

Директор Управе царина je рекао да је реконструисани гранични прелаз Бајмок ка Мађарској од данас модернији и функционалнији, а до његове реконструкције пограничне службе су биле смештене у једном објекту са минималним капацитетима, што је отежавало функционисање, рад и промет.

 

 

''Модернизовани и реконструисани гранични прелаз Бајмок омогућиће нам бржи и једноставнији проток људи  и роба и на тај начин ћемо се још једним кораком приближити Европској унији. Стицајем животних околности, ја сам своје детињство провео у овом селу и сећам се како је гранични прелаз некада изгледао. Када видим како сада изгледа, не могу да сакријем своје професионално и лично задовољство'', истакао је Томић и додао, да ће овај прелаз бити од великог значаја за све путнике који желе да скрате пут до нама најближих европских метропола.

 

 

Министар Мали нагласио је да је изградња новог граничног прелаза Бајмок, на већ постојећој локацији завршена у року од 18 месеци, након интензивних радова у које је уложено 2,1 милиона евра.

 

 

„Пројекат изградње новог прелаза највећим делом финансиран је из предприступних фондова ЕУ, у износу од 1,8 милиона евра, док је други део средстава у износу нешто већем од 300.000 евра обезбеђен кроз национално суфинансирање“, рекао је Мали.

 

 

Министар је оценио да ће нови прелаз знатно растеретити гужве на границама са Мађарском, односно прелазе Хоргош и Келебију, с обзиром да се налази на пола пута између Суботице и Сомбора. Он је рекао и да је прелаз изграђен у складу са највишим стандардима и да садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

 

 

„Нови прелаз има по две саобраћајне траке на улазу и излазу из земље, што ће значајно убрзати саобраћај. Највише користи од новог прелаза имаће управо путници, јер ће у сезони када је њихов број највећи, овај прелаз ће представљати добру путну алтернативу“, рекао је Мали.

 

 

Преко прелаза у Бајмоку у просеку дневно прође 700 аутомобила и око 1.000 путника, а очекује и значајан пораст путничког промета, каже министар и напомиње да се тим путем најбрже може стићи до неких европских престоница, попут Беча.

 

 

„Имајући у виду идеалан положај овог граничног прелаза, Управа царина је током спровођења пројекта створила све услове и за успостављање аутобуског саобраћаја, па тако поред траке намењене за аутобусе, постоји и посебан објекат за њихов преглед. Остаје само да превозници прибаве дозволе за прелазак државне границе од Министарства саобраћаја, и аутобуски превоз може да почне“, рекао је Мали.

 

 

Министар Мали напомиње да на прелазу Бајмок, као ни до сада, неће бити теретног саобраћаја. Прелаз ће радити од 7 до 19 часова, али размишља се о увођењу 24-часовног радног времена, што до сада није био случај.

 

 

Осим унапређења услова за рад, министар подсећа да су запослени у Управи царина, којих је око 2.800, добили повећање плата од 8,5 одсто, што је предвиђено буџетом за 2019. годину.

 

 

„Радници Управе царина су веома посвећени и предани свом послу, у којем остварују одличне резултате. Захваљујући њиховом ефикасном раду током претходне године у државни буџет слило се више од 586 милијарди динара, што је за 10,47 одсто више у односу на 2017. годину“, рекао је Мали.

 

 

Министар каже да се ишло и корак даље, па ће доношење новог Царинског закона и Закона о царинској служби додатно олакшати рад царинским службеницима. Министар је истакао да је стратегија Владе Републике Србије да у наредних пет година комплетно царинско пословање, и увоз и извоз, буду потпуно аутоматизовани.

 

 

„Комуникација између царине и приватног сектора обављаће се електронски, односно, више неће бити папира нити чекања у редовима на подношење документације, што је кључна измена коју доноси нови Царински закон. Законом о царинској служби обезбеђујемо већу правну сигурност, безбедност друштва и земље, јачамо интегритет царинских службеника и смањујемо могућност за корупцију“, навео је министар.

 

 

Мали је подсетио да је у току и изградња граничног прелаза Сот, који је величине Бајмока, а налази се на граници са Хрватском и да се завршетак радова очекује у другој половини 2019. године. Предвиђена је и изградња новог граничног прелаза Котроман, на постојећој локацији.

 

 

„На том прелазу предвиђена је изградња свих потребних садржаја, укључујући и камионски терминал. Обезбеђена су и средства за изградњу граничног прелаза Гостун према Црној Гори, а ове године требало би да заживи и први интегрисани гранични прелаз са Македонијом Прешево-Табановце“, рекао је Мали.

 

 

Реконструкција прелаза Бајмок део је шире агенде, агенде повезивања, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици. Он каже да постоји потреба за повећањем ефикасности и капацитета граничних прелаза и истакао да је Бајмок пример како треба да изгледају гранични прелази у 21. веку.

 

 

„Отварање граничног прелаза део је и једне шире стратегије о међусобном управљању границама које је 2012. године Србије потписала са ЕУ, а зове се Интегрисано управљање, зато што подразумева укључивање од стране Управе царина, преко Министарства унутрашњих послова, као и других управа, како би управљање боље функционисало. ЕУ је са задовољством тесно сарађивала са Србијом како би подигла ефикасност и капацитете овог система“, закључио је Фабрици.

 

 

Владимир Врцељ са граничног прелаза Бајмок је у директном укључењу у вести ТВ Прва рекао да нови прелаз значи и боље услове за путнике, чији ће број у будућности сигурно бити већи, али и за граничне службе.

 

 

Отварању граничног прелаза присуствовали су државни секретари у Министарству финансија Гојко Станивуковић и Данијела Вазура, помоћници министра финансија Верица Игњатовић, Снежана Карановић и Марко Јовановић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и бројни цариници царинарнице Суботица.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина