Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Обнављање граничних прелаза још један корак ка општој модернизацији

петак, 08 фебруар 2019.

О приоритетима Управе царина, међу којима су најбитнији аутоматизација царинских поступака и инфраструктурно унапређење, говорио је поводом отварања граничног прелаза Бајмок заменик директора Веселин Милошевић у емисији „Јутро са Сањом“ емитованој дан након тог свечаног догађаја.

 

 

Од новоотвореног прелаза Бајмок се очекује да растерети најфреквентније прелазе на северу земље – Хоргош и Келебију, а у прилог томе колико је такво растерећење неопходно, говори и чињеница да су отварању присуствовали високе званице попу министра финансија Србије Синише Малог и шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, као и високих руковадилаца  директора Управе царина предвођених директором Милошем Томићем.

 

На питање новинарке Сање Лубардић какву ће корист грађани и путници имати од тог прелаза, Веселин Милошевић је одговорио да ће модернизација једног од осам прелаза ка Мађарској највише добробити донети локалном становништу, али путницима и пограничним службама.

 

 

„Нови гранични прелаз Бајмок изграђен је у складу са највишим стандардима, има две улазне и две излазне траке и служи само за путнички промет, а путницима саопштавамо добру вест да ће током летње туристичке сезоне и за време празника моћи да избегну гужве на Хоргошу и Келебији користећи се управо овим прелазом. То значи да ће путнику који, на пример, из Пожаревца жели најкраћим путем да стигне до Беча, Прага или Словачке, много лакше бити да то учини преко Бајмока“, истакао је он.

 

Како је навео, изградња овог граничног прелаза представља велики успех Републике Србије, Министарства финансија и Управе царина, а захвалност за то дугујемо Делегацији ЕУ, која је за овај пројекат издвојила 1,8 милиона из претприступних фондова ЕУ. Поред тога, око 300.000 евра обезбеђено је и преко националног суфинансирања, а то значи да је у радове уложено укупно 2,1 милиона евра.

 

 

На питање новинарке да ли се може очекивати скорија реконструкција и других граничних прелаза, Милошевић је одговорио потврдно, јер Србија као изразито транзитна земља има обавезу да путницима, али и компанијама које овде послују омогући брз и несметан превоз робе и путника.

 

„До краја ове године требало би да буде пуштен у рад и прелаз Сот ка Хрватској, којим би се током летње сезоне и празника растеретио велики промет преко Шида и Батроваца“, најавио је саговорник из Управе царина и саопштио добру вест да је убрзо у плану и реконструкција граничних прелаза Котроман ка БиХ и Гостун ка Црној Гори.

 

 

Поред бољих услова на граничним прелазима, ускоро се може очекивати и напредак када је у питању модернизација самих царинских поступака, јер су недавно усвојена два закона која за то отварају нове могућности.

 

„После осам година Република Србија је крајем 2018. добила нови Царински закон, који је у великој мери усаглашен са законима Европске уније. Његовом применом предвиђена је потпуна компјутеризација комплетног царинског пословања, што подразумева обавезу да се оно обавља искључиво електронским путем, да се избаце папири и укине чекање у редовима. На тај начин ће се до краја 2023. године, када ће овај закон почети у потпуности да се примењује, сви царински поступци између странке и царинске службе обављати искључиво електронском разменом информација“, истакао је заменик директора.

 

 

С друге стране, још један закон - Закон о царинској служби, на који се чекало 10 година, усвојен је истовремено са новим Царинским законом.

 

„Овим законом су дефинисани права, обавезе и статус свих царинских службеника, а његовом применом биће побољшан и материјални положај запослених у Управи царина“, истакао је заменик директора и додао да овим поступком Влада Србије и Министарство финансија дају на значају Управи царина, стављајући је у контекст који свака модерна администрација мора да има.

 

 

Новинарка је препоручила путницима који границу прелазе на северу земље да користе новоотворени прелаз Бајмок, а разговор је закључила подсећањем на то да половина новца који се слива у државну касу Србије потиче управо од рада царинске службе.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина