Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

За последњих пет година више од 2700 откривених миграната

понедељак, 11 фебруар 2019.

Да неопажено пређе границу Србије на путу до европских земаља у последњих пет година покушало је 2700 миграната.Такви покушаји не јењавају, па су од почетка ове године цариници спречили скоро 50 лица у илегалном преласку границе. Мигранте кријумачаре на различите начине скривајући их на невероватним местима, могло се чути у прилогу емитованом у Јутарњем дневнику РТС.

 

 

Слика са скенера са осам склупчаних људских силуета у крову комбија, најбоље илуструје на шта су све спремни кријумчари људи, као и сами мигранти. Да се мотор угасио, остали би без ваздуха. У лажно дно камиона може да стане чак 10 одраслих особа и све то подносе како би стигли у обећану земљу.

 

 

Раде Кнежевић, помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа говорио је о ситуацијама када су цариници у камионима пронализили чак и жене и децу у условима који су далеко од нормалних.

 

 

''Температуре у таквим превозним средствима могу да буду и преко 60 и 70 степени. Сећам се случаја када је међу тим несрећним људима откривена и једна трудница, а те тешке људске судбине остављају дубок траг на нас и на наше службенике'', истакао је Кнежевић.

 

 

Упркос врућини или хладноћи мигратни су упорни, а у 95% случајева цариници из Одељења за сузбијање кријумчарења сакривене људе проналазе уз помоћ скенера. Из Командног центра надгледа се и њихов рад.

 

 

''Као што видите овде иза нас имате у реалном времену слику са сваког од наших скенера, где се врши друга контрола слике коју наши људи анализирају на терену'', објаснио је саговорник из Управе царина.

 

 

Криујумчари су често возачи који за то добијају доста новца, а сумњу цариника најчешће изазове пресечена сајла или оштећена церада.

 

 

''Постоји низ примера где возачи нису знали да су илегални мигранти искористили њихову  непажњу, па су пресецањем сајле или цераде доспели у товарни део транспортног средства'', описује Кнежевић.

 

 

Само од почетка ове године мигратни су покушали да пређу границу у товарима камиона који су превозили ауто делове, папирну и пластичну амбалажу, поморанџе, дуван и мед, те џем, јастуке и постељине. Најупечатљивији случајеви забележени су на граничним прелазима Хоргош, Батровци и Шид.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина