Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

За царинске лицитације поред медија заинтересовани и грађани

четвртак, 14 март 2019.

Почетак мартовске сезоне царинских лицитација широм Србије заинтересовао је многе медије, али и многобројне грађане који би желели да по нижим ценама купе по неки квалитетан комад гардеробе. Овом темом су се поред осталих бавили и новинари ТВ Прва и РТ Војводине.

 

У директном укључењу у емисију „Јутро са Наташом“ ТВ Прва са Бежанијске Косе, где се налази један од магацина заплењене царинске робе, Божидар Ђурић из Управе царина је објаснио да физичка лица на царинским лицитацијама могу куповати искључиво аутомобиле, док су надметања за куповину заплењене робе намењена правним лицима, регистрованим за трговинску делатност.

 

 

Шта је све на продају и да ли сви могу да учествују на лицитацијама, било је прво питање за саговорника, уз опаску да није све тако једноставно како изгледа, јер постоје јасна законска правила која намећу извесна ограничења, јер физичка лица могу да се надмећу искључиво приликом лицитације аутомобила.

 

„Тренутно се под надзором Царинарнице Београд налази 1.322 аутомобила, који су премет  поступака који се воде код надлежних судова. Ми поступамо по одлуци суда, који може да донесе одлуку да возило буде изложено јавној продаји, да буде враћено власнику, а може бити и наложено власнику да измири царинске дажбине“, рекао је Ђурић и додао, да пре јавне продаје возила мора бити извршена њихова техничка провера. Након тога се осам дана пре заказане лицитације расписује оглас у једном дневном листу који покрива територију целе Републике Србије.

 

 

Недоумице које постоји око тога да ли на царинским лицитацијама физичка лица могу да купе један комад гардеробе, парфем или нешто слично, Божидар Ђурић је разјаснио да због намиривања обавеза према држави право учешћа на лицитацијама царинске робе имају правна лица, односно предузетници.

 

„Царинска роба се не продаје комадно, већ само по списковима, искључиво правним лицима регистрованим за промет такве робе. Они су у обавези да нам претходно ставе на увид  решење које то потврђује и уплате депозит од 31% на рачун царинарнице Београд, чиме стичу легитимитет потенцијалног купца. Роба купљена на лицитацијама може да се нађе у слободном промету, односно у малопродаји, тек након што се измире све обавезе према држави. казао“ је Ђурић.

 

 

Што се грађана тиче, они могу да учествују у лицитацијама путничких возила и мотоцикала. На првој лицитацији која ће у Београду бити одржана 5. априла 2019. године у понуди су 22 аутомобила, који су одлуком суда трајно одузети у корист државе.

 

О лицитацијама у Новом Саду било је речи у емисији „Добро јутро Војводином“, а саговорник је био Срећко Мрганић, стручни консултант управника новосадске царинарнице.

 

 

Он је нагласио да се у магацинима заплењене робе могу наћи најразновснији предмети од спортске опрема, одеће, намештаја, алкохола, цигарета, моторних возила заплењених у прекршајима на путевима и граничним прелазима, али се јавној продаји свакако не може излагати оно што спада у забрањену или кривотворену робу.

 

 

Поред уобичајене процедуре у вези са јавним лицитацијама Мрганић је објаснио и на који начин се формира цена за робу:

 

„Почетна цена робе на лицитацијама одређује се на основу цена домаће робе умањене за ПДВ и уобичајне трошкове марже а узима се у обзир и то што роба услед дуготрајних судских поступака дуже стоји.“

 

 

Правна лица заинтересована за куповину специфичне робе попут деривата нафте, злата и племенитих метала морају поседовати лиценце, односно бити регистровани за одређене делатности, док се неизлицитирана роба продаје слободном погодбом. Она забрањена или кривотворена не може бити предмет лицитације и уништава се у складу са законским прописима.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина