Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Локатори нису узрок задржавања на прелазима

петак, 15 март 2019.

Електронски локатори, новоуведени систем за праћење товара робе којим се директно утиче на неповредивост садржаја пошиљке, гарантују већу безбедност и драстично смањују могућности за кријумчарење, а тврдње да њихово постављање узрокује додатна  задржавања на прелазима потпуно су неутемељене.

 

 

Узроци чекања на граничним прелазима су потпуно друге природе, јер их је било и док локатори нису били у употреби. Најчешћи узрок гужви на прелазима је успорени темпо рада пограничних органа суседних земаља на који царинска служба Србије не може да утиче.

 

 

Ако се има у виду да постављање локатора траје око пар минута – ни превозници ништа не губе, јер се све одвија док обављају друге неопходне граничне формалности. Негативних ефеката нема чак ни када су у питању камиони у транзиту, јер и они морају у неком тренутку да се зауставе, ако ни због чега другог, оно због пасошких формалности које возач треба да обави.

 

 

''Ми смо на нашој демонстрацији недавно показали да је царинска службеница поставила локатор за свега минут и по, а тај временски период ће бити још краћи. До сада је 1500 царинских службеника прошло обуку за руковање локаторима, а те обуке се стално одржавају, па је тако данас одржана обука за млађе царинске службенике и оне који су претходно радили на неким другим пословима. На основу извештаја о узроцима задржавања које свакодневно добијамо са граничних прелаза, очигледно је да је потпуно неоснована тврдња да се чека због постављања локатора'', нагласила је Соња Лазаревић помоћник директора у Управи царина.

 

 

Што се самог поступка постављања локатора тиче, никаквог губитка времена нема, а колико процедура постављања и скидања локатора траје можете се уверити и увидом у оригиналне снимке Управе царина настале данас на једном од наших граничних прелаза.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина