Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Босанац у бункеру крио шест и по килограма хероина

уторак, 11 јун 2019.

Како преноси „Блиц“, сарадњом Управе царина и граничне полиције откривено је скоро 6,5 кг хероина у специјално израђеном бункеру аутомобила држављанина БиХ који је пре неколико дана ухапшен на граничном прелазу Бадовинци ка Србији.

 Дамјан Јовчић (28) из Приједора, који је пре три дана ухапшен на граници са Србијом са скоро 6,5 килограма хероина, највероватније је радио као курир задужен за пренос већих количина наркотика преко границе, сазнаје „Блиц“.

 

 

Наш саговорник укључен у ову истрагу каже да се још утврђује за кога је радио Јовчић и да ли је повезан са неким од нарко-босова из региона.

 

Полиција из Србије је у сарадњи са Управом царине, на граничном прелазу Бадовинци прошле недеље ухапсила Јовчића и од њега запленила хероин чија је вредност скоро 80.000 евра.

 

Приликом контроле аутомобила „сеат леон“ којим је управљао Јовчић, у посебно направљеном бункеру пронађено  је 12 пакета са укупно 6,396 килограма хероина.

 

 

Када је Јовчић  дошао до граничног прелаза, полиција га је одвојила за детаљну контролу јер је сумњу изазвао његов пасош. Наиме, он је показао да Јовчић учестало путује, и то преко малих граничних прелаза. Такво кретање изазвало је сумњу да је он покушавао да избегне гужву и са теретом пређе што брже – каже извор „Блица“ упознат с истрагом.

 

Према информацијама које поседујемо, након што је Јовчић издвојен, полиција је позвала царинике у помоћ. Они су, како сазнајемо, детаљном контролом пронашли дрогу коју је Јовчић превозио.

 

- У унутрашњости возила, тачније у централној конзоли испод мењача, откривен је специјални бункер у којем су се налазили наркотици. Толико је професионално направљен, да су се цариници намучили да га пронађу – објашњава наш саговорник.

 

 

Након откривања дроге Јовчић је одмах ухапшен и прво му је одређено задржавање од 48 сати и затим је уз кривичну пријаву приведен Вишем јавном тужилаштву у Шапцу. Након саслушања суд у Шапцу му је одредио притвор до 30 дана, а истрага у овом случају јуош увек траје.

 

Извор „Блица“ појаснио је да је у овом случају остварена сарадња између МУП Србије и Републике Српске.

 

Према првим информацијама, највероватније се ради о куриру који је био задужен само за пренос наркотика преко граница. Засад треба утврдити за кога је радио и чија је била дрога која је нађена у његовом аутомобилу – истакао је наш саговорник.

 

 

Он је рекао да су до овог закључка дошли јер Јовчић изгледа као класичан пример особа које нарко-босови ангажују за пренос дроге.

 

- Након што је Јовчић ухапшен, утврђено је да је он до тада био „чист као суза“. То значи да овај младић до сада није хапшен због неких озбиљних кривичних дела, а поготово не због трговине дрогом – појаснио је наш извор.

 

Каже да када се бирају курири за пренос дроге, управо је најбитније да су то особе које раније нису хапшене и које неће бити сумњиве граничним полицајцима.

 

- За почетак се проверава колико је пута до сада Јовчић прелазио граничне прелазе у БиХ, јер се претпоставља да му ово није први пут да превози дрогу. Чим је превозиио овако велику количину дроге, сумња се да се и раније бавио оваквим „пословима“ – рекао је извор „Блица“.

 

Иначе, осумњичени Јовчић је веома активан на друштвеним мрежама. Судећи по његовом профилу на друштвеној мрежи Фејсбук, овај мушкарац близак је са групом „Србска част“, јер на већини фотографија позира обучен у мајице и дуксерице са њиховим обележјем.

 

Заплењена дрога на црном тржишту вредна је 80.000 евра и била је спакована у 12 пакета. Дрога је вештачена и изузетне је чистоће.

 

Зaрада од хероина

Килограм чистог хероина (85-одстотни) кошта 2.500 евра у Авганистану, а криминалне групе у БиХ плаћају око 10.000 евра за хероин 50-одстотне чистоће.

 

Дилери често мешају хероин са кофеином, парацетамолом, шећером, како би га разблажили и добили веће количине. Зарада од продаје килограма хероина обично се креће између 40.000 и 150.000 евра, зависно од тога са чим је и колико био помешан, као и од тога у коликим је пакетићима продаван. Што су мањи пакетићи, профит је већи. Након мешања, типична доза садржи свега око 0,033 грама чистог хероина.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина