Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Bosanac u bunkeru krio šest i po kilograma heroina

уторак, 11 јун 2019.

Kako prenosi „Blic“, saradnjom Uprave carina i granične policije otkriveno je skoro 6,5 kg heroina u specijalno izrađenom bunkeru automobila državljanina BiH koji je pre nekoliko dana uhapšen na graničnom prelazu Badovinci ka Srbiji.

 


Damjan Јovčić (28) iz Prijedora, koji je pre tri dana uhapšen na granici sa Srbijom sa skoro 6,5 kilograma heroina, najverovatnije je radio kao kurir zadužen za prenos većih količina narkotika preko granice, saznaje „Blic“.

 

 

 

Naš sagovornik uključen u ovu istragu kaže da se još utvrđuje za koga je radio Јovčić i da li je povezan sa nekim od narko-bosova iz regiona.

 

Policija iz Srbije je u saradnji sa Upravom carine, na graničnom prelazu Badovinci prošle nedelje uhapsila Јovčića i od njega zaplenila heroin čija je vrednost skoro 80.000 evra.

 

Prilikom kontrole automobila „seat leon“ kojim je upravljao Јovčić, u posebno napravljenom bunkeru pronađeno  je 12 paketa sa ukupno 6,396 kilograma heroina.

 

 

Kada je Јovčić  došao do graničnog prelaza, policija ga je odvojila za detaljnu kontrolu jer je sumnju izazvao njegov pasoš. Naime, on je pokazao da Јovčić učestalo putuje, i to preko malih graničnih prelaza. Takvo kretanje izazvalo je sumnju da je on pokušavao da izbegne gužvu i sa teretom pređe što brže – kaže izvor „Blica“ upoznat s istragom.

 

Prema informacijama koje posedujemo, nakon što je Јovčić izdvojen, policija je pozvala carinike u pomoć. Oni su, kako saznajemo, detaljnom kontrolom pronašli drogu koju je Јovčić prevozio.

 

- U unutrašnjosti vozila, tačnije u centralnoj konzoli ispod menjača, otkriven je specijalni bunker u kojem su se nalazili narkotici. Toliko je profesionalno napravljen, da su se carinici namučili da ga pronađu – objašnjava naš sagovornik.

 

 

Nakon otkrivanja droge Јovčić je odmah uhapšen i prvo mu je određeno zadržavanje od 48 sati i zatim je uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Šapcu. Nakon saslušanja sud u Šapcu mu je odredio pritvor do 30 dana, a istraga u ovom slučaju juoš uvek traje.

 

Izvor „Blica“ pojasnio je da je u ovom slučaju ostvarena saradnja između MUP Srbije i Republike Srpske.

 

Prema prvim informacijama, najverovatnije se radi o kuriru koji je bio zadužen samo za prenos narkotika preko granica. Zasad treba utvrditi za koga je radio i čija je bila droga koja je nađena u njegovom automobilu – istakao je naš sagovornik.

 

 

On je rekao da su do ovog zaključka došli jer Јovčić izgleda kao klasičan primer osoba koje narko-bosovi angažuju za prenos droge.

 

- Nakon što je Јovčić uhapšen, utvrđeno je da je on do tada bio „čist kao suza“. To znači da ovaj mladić do sada nije hapšen zbog nekih ozbiljnih krivičnih dela, a pogotovo ne zbog trgovine drogom – pojasnio je naš izvor.

 

Kaže da kada se biraju kuriri za prenos droge, upravo je najbitnije da su to osobe koje ranije nisu hapšene i koje neće biti sumnjive graničnim policajcima.

 

- Za početak se proverava koliko je puta do sada Јovčić prelazio granične prelaze u BiH, jer se pretpostavlja da mu ovo nije prvi put da prevozi drogu. Čim je prevoziio ovako veliku količinu droge, sumnja se da se i ranije bavio ovakvim „poslovima“ – rekao je izvor „Blica“.

 

Inače, osumnjičeni Јovčić je veoma aktivan na društvenim mrežama. Sudeći po njegovom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk, ovaj muškarac blizak je sa grupom „Srbska čast“, jer na većini fotografija pozira obučen u majice i dukserice sa njihovim obeležjem.

 

Zaplenjena droga na crnom tržištu vredna je 80.000 evra i bila je spakovana u 12 paketa. Droga je veštačena i izuzetne je čistoće.

 

Zarada od heroina

Kilogram čistog heroina (85-odstotni) košta 2.500 evra u Avganistanu, a kriminalne grupe u BiH plaćaju oko 10.000 evra za heroin 50-odstotne čistoće.

 

Dileri često mešaju heroin sa kofeinom, paracetamolom, šećerom, kako bi ga razblažili i dobili veće količine. Zarada od prodaje kilograma heroina obično se kreće između 40.000 i 150.000 evra, zavisno od toga sa čim je i koliko bio pomešan, kao i od toga u kolikim je paketićima prodavan. Što su manji paketići, profit je veći. Nakon mešanja, tipična doza sadrži svega oko 0,033 grama čistog heroina.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина