Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Највише заплењених фалсификата на Градини

четвртак, 04 јул 2019.

Од почетка године због сумње у повреду права интелектуалне својине уништено је 155.000 комада различите робе и тона текстила. Највише такве робе открије се на прелазу Градина. Трагом те вести екипа ТВ Прва посетила је овај гранични прелаз, а о томе је, поред осталог, говорио Петар Костов, координатор у Царинарници Димитровград.

 

 

Он је рекао да је од почетка године на нивоу Управе царина заплењено скоро 50.000 производа у чију се оригиналност сумња. Додао је да су заплене сумњиве робе на Градини честе, а да је највећа забележена ове године управо она са почетка приче, када је задржано две тоне робе, око 7.500 комада готових текстилних производа, вредних око 28.000 евра.

 


„И прошле године је било доста таквих заплена, не само на Градини већ и на другим прелазима, односно на целој територији земље, а током 2018. заплењено је око пола милиона готових производа за које постоји сумња да повређују право интелектуалне својине“, казао је Костов и објаснио детаље царинске процедре.

 

 

„Када се открије таква роба носилац права интелектуалне својине или његов заступник у року од 10 дана морају да се изјасне о томе да ли је роба оригинална или фалсификована. Уколико се докаже да је реч о фалсификатима, они су уништавају под царинским надзором. Прошле године је уништено негде око 700.000 таквих производа, док је од почетка ове године уништено око 155.000 готових производа и око тона текстила“.

 


На питање шта се најчешће шверцује и које су најзначајније овогодишње заплене Петар Костов је поменуо недавну заплену 373.000 евра, коју су цариници пронашли код петочлане породице француских држављана турског порекла на излазу из земље.

 

 

Летња сезона је почела и она са собом носи појачан саобраћај и повремено стварање гужви, којих за сада има углавном викендом, на излазу из земље. Царинска служба чини све да се путници који из Западне Европе путују према Блиском истоку што краће задржавају на граници:

 

 

„У договору са граничном полицијом отварамо шест,осам, или чак 10 трака за излаз. Кад пред крај летње сезоне крене повратак у супротном смеру онда се комбинују траке и на улазу и на излазу, тако да могу да приме све путнике који долазе са обе стране“.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина