Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

„Слепи путници“ не одустају ни по летњој жези

понедељак, 08 јул 2019.

Цариници се на нашим нафреквентнијим прелазима ка ЕУ готово свакодневно сусрећу са „слепим путницима“, а од почетка године до данас откривено је више од 850 таквих случајева.

 

 

На прелазу Батровци је 25. јуна, у камиону чачанских регистрација натовареном ауто-гумама, пронађено пет илегалаца, док је 2. јула скенер регистровао још тројицу у товару отпадног папира који је бугарски шлепер превозио ка Словенији.

 

 

Највише покушаја миграната да се илегално домогну неке од земаља ЕУ забележено је на прелазу Хоргош.

 

 

Најпре је 27. јуна у три камиона пронађено њих 9, у сваком по три. Тада је снимак са скенера показао по три људске силуете у три камиона, два српска и једном македонском. Први је са АП КиМ ка Немачкој транспортовао пвц столарију, у другом су налазиле челичне траке намењене словачком тржишту, док је трећи превозио товар лубеница из Албаније ка Чешкој.

 

 

Дан касније цариници су открили још двојицу миграната у товару македонског камиона који је транспортовао негазиране сокове намењене холандском тржишту.

 

 

Три покушаја су спречена и 2. јула, а у сваком су учествовала по тројица актера. Мигранти су откривени како у два српска камиона натоварена теписима и амбалажом за мађарско и словачко тржиште, тако и у шлеперу који се из Македоније упутио ка Пољској са товаром ауто-навлака за седишта.

 

 

О томе да мигранти не бирају товар у коме ће покушати да се сакрију сведочи и случај тројице „слепих путника“ пронађених 3. јула у товару семенки сунцокрета који је из Србије упућен ка Француској. Дан касније у једном српском камиону пуном алуминијумског отпада за немачко тржиште откривена су још тројица илегалаца.

 

 

Ни на прелазу Шид покушаји илегалног преласка границе нису реткост, па су тако два дана заредом, 3. и 4. јула, осујећени покушаји четворице илегалаца. Тројица су пронађена у бугарском шлеперу који је на релација Бугарска – Шпанија транспортовао фрижидере, док је један мигрант откривен међу дечијим играчкама које су из Бугарске отпремане ка Словенији.

 

 

Поједини штампани медији извештавају да су мигарнти увели и неке новитете у покушаје илегалног пребацивања преко границе. Тако су, на пример, примећени случајеви крађе идентитета, односно покушаји да се преко границе пређе са путним исправама држављана Србије који су им ликом слични, док су се погранични органи суседних држава сусретали и са покушајима миграната да границу пређу потпуно уроњени у расути товар робе, попут кукуруза у зрну, када су за дисање користили само цевчице.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина