Отворена царинска линија

NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Отворен нови гранични прелаз ка Мађарској

четвртак, 16 мај 2013.

На потезу између Суботице и Хоргоша, на српско-мађарској граници, 16. маја отворен је нови гранични прелаз Бачки Виногради-Ашотхалом. Нови гранични прелаз свечано су отворили копредседници Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и Мађарске - министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Горан Кнежевић и држани секретар у кабинету премијера Мађарске, Петер Сиђарто.

 

 

Испред Управе царина церемонији отварања су присуствовали директор, Тихомир Богићевић, помоћник директора у Сектору за људске ресурсе и опште послове, Милан Вуковић, као и управник царинарнице Суботица, Радован Медић. 

 

 

Мађарска је значајан економски партнер Србије, а билатерални економски односи заснивају се на суседству, близини тржишта и инфраструктурној повезаности. По Споразуму између Влада Републике Србије и Мађарске о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају потписаном 24.01.2012. године, предвиђено је да се поред овог прелаза отвори још један: Хоргош стари – Реске.

 

 

Споразумом је предвиђено и формирање Заједничког контакт центра намењеног за размену информација и проширење међународне сарадње између органа за контролу преласка границе. 

 

 

 

Бачки Виногради-Ашотхалом је предвиђен искључиво за путнички промет и радиће сваког дана, укључујући и празнике, од 07 – 19 часова.  Моћи ће да га користе држављани Србије, ЕУ и потписница Споразума о европском економском простору, као и чланови њихових породица. Замишљено је да са српске стране на прелазу ради 4 цариника и 8 полицајаца подељених у две смене.

 

 

Идеја је да нови прелаз олакша кретање локалног становништва које често прелази границу, али и да растерети веће граничне прелазе током сезоне. У то време највећи притисак због гужви трпе прелази Хоргош и Келебија, па ће сада путници поред већ постојећих прелаза Бајмок и Ђала, имати на располагању још једну алтернативу.

 

 

Отварање новог граничног прелаза од велике је важности како би се унапредио проток путника и транзит робе, као и свеукупна успешна билатерална срадња Србије и Мађарске и тако испунили заједнички стратешки циљеви.

 

ППС образац


План развоја царинске службе
Синдикат
  

570 на 3030

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина