Preskoči veze navigacije
Uvoz polovnih vozila
Licitacije
Poštanske pošiljke
Uvoz kineske robe
Privremeni uvoz/izvoz
Selidbe
Lični prtljag
Kućni ljubimci
Unos biljaka
Unos lekova
Unošenje/iznošenje deviza
Povraćaj PDV
Unos oružja
Unos i iznos umetnina
Krenite spremni na put
Carinjenje u putničkom prometu sa inostranstvom
Povlastice za invalide

 Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

1. Koliko lekova mogu uneti/izneti iz zemlje?


- Kao deo ličnog prtljaga putnik može unositi/iznositi lekove za ličnu upotrebu, kao i lekove za svog kućnog ljubimca koji putuje s njim i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju u količini koja ne može biti veća od šestomesečne potrebe u toku kalendarske godine, a zavisno od prirode i dužine bolesti, koju ima on ili kućni ljubimac kog vodi sa sobom.
 
2. Šta mi je potrebno od dokumentacije kao dokaz da su lekovi za moju ličnu upotrebu?


- To zavisi od količine i vrste lekova koju nosite sa sobom.


Ukoliko se radi o većoj količini potrebnoj za sprovođenje uobičajne terapije tokom više meseci boravka dužni ste da carinskom službeniku pokažete na uvid odobrenje nadležnog ministarstva (koje se izdaje na osnovu mišljenja izabranog lekara) za unošenje, odnosno iznošenje lekova za lične potrebe.


Ako se pak radi o leku za ličnu upotrebu, u količini koja nije veća od količine koja Vam je potrebna za 15 dana, prethodno navedeno pravilo se ne primenjuje.

 

3. Da li se to odnosi i na slučaj kada za ličnu upotrebu koristim lekove koji sadrže psihoaktivne supstance?


- Ne, jer ukoliko unosite/iznosite lekove za uobičajenu terapiju, koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance dužni ste da na zahtev carinskog službenika pokažete dokaz o neophodnosti korišćenja takve vrste lekova u svrhu terapije (mišljenje lekara, odnosno lekarski recept) ako je njihova količina veća od jednog pakovanja koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza.

 

4. Koliko lekova mogu da unesem/iznesem ukoliko je reč o lekovima za decu?


- Ukoliko unosite, odnosno iznosite lek za potrebe maloletnih članova porodice, takođe morate priložiti dokaz o neophodnosti korišćenja lekova u svrhu terapije (mišljenje lekara, odnosno lekarski recept) ako je njihova količina veća od jednog pakovanja koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza.

 

5. Da li putem pošte mogu iz inostranstva da poručim lekove za ličnu upotrebu?


- Lekovi se ne mogu u Republiku Srbiju poručivati putem pošte. Možete ih poručiti samo preko ovlašćenog distributera lekova.

 

6. Bavim se istraživačkim radom i za potrebe istraživanja na kome radim u saradnji sa medicinskom ustanovom iz Srbije bih sa sobom poneo određenu količinu preparata koji nije moguće nabaviti u vašoj zemlji, pa me interesuje na koji način mogu legalno da ga prenesem preko granice?


- Ako je količina koju planirate da ponesete veća od one koja bi Vam za ličnu upotrebu bila potrebna za 15 dana, onda ne možete ni da je nosite u putničkom prometu, već može biti poslata i primljena u redovnom carinskom postupku (uključujući i sve kurirske službe), uz obavezu primaoca (medicinske ustanove u kojoj ćete sprovoditi istraživanje) da pribavi dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina