Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Novi Carinski zakon: Elektronskom porukom brže preko granice

petak, 07 septembar 2018.

Gost emisije „Telemaster“ na TV Hepi, emitovanoj 6. septembra 2018. godine, bio je Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina, koji je govorio o tome šta donose imene Carinskog zakona, koji će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći na jesenjem zasedanju.

 

 

Ključne izmene koje predviđa novi Carinski zakon su, prema rečima Veselina Miloševića, potpuna kompjuterizacija carinskog poslovanja, što već postoji u zemljama EU.

 

„To praktično znači da je naš plan da se svi carinski postupci - tranzit, uvoz i izvoz, u narednih 4 do 5 godina obavljaju isključivo elektronskim putem, što podrazumeva potpuno ukidanje papirnih carinskih deklaracija. Јoš je bitnije da Ministarstvo finansija i Uprava carina stvore ekonomski ambijent u kome će kompanije, ali i naši građani osetiti blagodeti kompjuterizacije carinskog poslovanja“, istakao je on.

 

 

Da bi carinski postupci u potpunosti mogli da se kompjuterizuju, neophodno je da se maksimalno osavremene IT sistemi, koji bi ovu novinu mogli da podrže. Milošević je objasnio na koji način se to može uraditi.

 

„Savremeni IT sistemi svakako podrazumevaju finansijska ulaganja u hardver i softver, ali isto tako i finansijska ulaganja i u unapređenje kadrovskih kapaciteta. Naravno, to podrazumeva i unapređenje znanja svih kompanija koje se bave uvozom i izvozom robe. Ulaganjem sredstava iz budžeta, pri čemu prevashodno računamo na fondove Evropske komisije, stvorićemo uslove da se digitalni način poslovanja na polju uvoza i izvoza robe pomoću novog Carinskog zakona realizuje.“

 

 

Gledaoci su od zamenika direktora UC mogli da čuju da bi kompletna kompjuterizacija svakako smanjila zadržavanje na graničnim prelazima.

 

„Podsetiću vas da smo u februaru 2016. godine uveli kompjuterizovani tranzitni postupak, što znači da se sav postupak oko tranzita robe koja se prevozi kamionima preko teritorije jedne zemlje, već obavlja isključivo digitalnim putem. Primera radi, kamion natovaren u Turskoj koji prolazi kroz Bugarsku i Srbiju ka Hrvatskoj, Austriji ili nekoj drugoj zemlji sve usputne granične prelaze sada prolazi bez nekadašnjih carinskih deklaracija i pečata, već isključivo razmenom elektronskih poruka.“

 

 

Kako su nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev ugovorili susret na graničnom prelazu Preševo – Tabanovci, nametnulo se pitanje o benefitima koje donose integrisani granični prelazi.

 

„To je odlična vest za sve naše građane, jer to podrazumeva da će putnici i vozači kamiona od sada samo jednom stati na graničnom prelazu, kada će i srpski i makedonski carinici obaviti kontrolu nad vozilima i putnicima. Drugi put će se zaustaviti tek na izlazu iz Makedonije. Ovim se dvostruko ubrzava promet kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju“, naglašava Milošević.

 

 

Na osnovu iskustva koje carinska služba Srbije ima u sprovođenju zajedničkih kontrola sa pograničnim organima Bugarske u železničkom saobraćaju, pouzdano se zna da takav način rada višestruko štedi vreme i novac.

 

„Polako jenjava letnja turistička sezona, ali vrlo brzo dolaze nam novogodišnji i božićni praznici, pa naredna letnja sezona, što će se opet odraziti na stanje na prelazima. Ukoliko do narednog leta napravimo jedinstvenu kontrolu na Preševu, videćete kolika je razlika u prometu u poređenju sa drugim prelazima“, ukazao je zamenik direktora.

 

Na pitanje o tome koliki je doprinos Uprave carina budžetu Srbije, Milošević je izneo zavidne rezultate naplate koji pokazuju da se već pet godina zaredom konstantno povećava priliv sredstava koje carina uplaćuje u republički budžet.

 

 

On je izneo podatak da je prošla godina bila rekordna, jer je Uprava carina naplatila skoro 4,4 miliona evra carinskih dažbina, što je za oko 700 miliona evra više nego 2016. godine.

 

„Time se iz UC u državni budžet slilo 48% prihoda, što praktično znači da je svaki drugi dinar u državnoj kasi poticao od sredstava koje je naplatila carina“ rekao je Milošević i dodao da je „ carina za prvih 8 meseci ove godine uplatila u državni budžet oko 3 milijarde evra, što je 11 odsto više nego lane.

 

"Taj trend se nastavlja jer smo već sada premašili prošlogodišnji rezultat, ali ćemo se truditi da do kraja ove fiskalne godine ostvarimo još ubedljivije rezultate“, istakao je on.

 

 

Govoreći o stepenu razvoja srpske carinske administracije u odnosu na susedne zemlje, Milošević je istakao da je carinska služba Srbije lider u regionu, sudeći i po broju održanih radionica i inicijativa pokrenutih u našoj zemlji.

 

Na pitanje sa kojim se problemima Uprava carina susreće, zamenik direktora je naveo da su problemi najčešće u vezi sa funkcionisanjem pograničnih službi susednih zemalja.

 

„Građani su često svedoci vrlo dugačkih kolona na ulazu i izlazu iz Srbije. Razlog tolikom zadržavanju su granične službe susednih zemalja koje se pravdaju povećanom kontrolom putnika, ali i migranata, što zahteva i oduzima dosta vremena. Čini se da su te kontrole povremeno do te mere prisutne da sav trud koji se ulaže sa naše strane ostaje nevidljiv. Nadamo se da ćemo uspeti da dogovorom sa susednim pograničnim službama nađemo rešenje, kako bismo i građanima i kompanijama smanjili čekanje na graničnim prelazima.“

 

 

Na kraju razgovora voditeljka je upitala da li je za otkrivanje sumnjivih situacija ključan  „dobar njuh“, na šta je zamenik direktora UC odgovorio da je to talenat koji se godinama gaji i usavršava, ali da su, pored talenta, za postizanje vrhunskih rezultata neophodni najsavremenija tehnologija, razmena informacija i elektronska analiza rizika.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina