Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Jenjavaju gužve i čekanja na granici

utorak, 11 septembar 2018.

 

Granični prelaz Preševo prešlo blizu četiri miliona putnika. Turisti nisu putovali određenih dana u mesecu, što je bila ranija praksa, već je saobraćaj bio konstantan
Granični prelaz Preševo je jedan od najopterećenijih, o čemu svedoči podatak iz Uprave carine da je od početka godine do prvog septembra ovaj granični prelaz, na ulazu i izlazu iz Srbije prošlo gotovo četiri miliona putnika, 900.000 automobila i 20.000 autobusa.

 

Na graničnom prelazu kažu da se granica najbrže prolazila u jutarnjim satima, dok je pojačan intenzitet saobraćaja beležen tek od podneva.Ove godine, kao i prethodnih, turisti nisu putovali određenih dana u mesecu, što je bila ranija praksa, već je saobraćaj bio konstantan - kažu iz Uprave carine.

 

 

Zbog loše infrastrukture puta i slabe vertikalne signalizacije, mali broj turista je koristio alternativni prelaz Prohor Pčinjski. Uglavnom se ljudi iz Pčinjskog okruga, koji poznaju ovaj kraj, opredeljuju da granicu pređu na prelazu u blizini manastira Svetog Prohora, gde se ne beleže duža čekanja od desetak minuta.

 

Iako nije zabeležen veći broj dana kada su zadržavanja na graničnom prelazu bila duža od 30 minuta, iz Uprave carine navode da će završetkom još jedne deonice auto-puta, gde se saobraćaj odvija usporeno, eventualne gužve smanjiti.Jedina deonica auto-puta ka graničnom prelazu koja je još u fazi izgradnje je osam kilometara puta koji vodi od Srpske kuće do mesta Levosoje, na kojoj se zbog radova i građevinskih mašina saobraćaj povremeno usporeno odvija.

 

 

Prema nekim najavama, rok za završetak pomenute deonice je kraj ove godine, kada će turistima biti još lakše da dođu do našeg najvećeg južnog prelaza na putu koji vodi ka Makedoniji i Grčkoj - navode iz Uprave carine.Već od početka septembra broj turista koji kreću ka Grčkoj preko Makedonije je vidno manji, na graničnom prelazu nema dužih zadržavanja, a carinska procedura se završava za desetak minuta.

 

Sprečen šverc

Ove godine, u jeku turističke sezone, otkriveno je više carinskih prekršaja, pa su tako zaplenjeni suplementi u vrednosti od 24.500 evra i veća količina cigareta, a sprečena su i tri pokušaja unosa oružja.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina