Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Za poslednjih pet godina više od 2700 otkrivenih migranata

ponedeljak, 11 februar 2019.

Da neopaženo pređe granicu Srbije na putu do evropskih zemalja u poslednjih pet godina pokušalo je 2700 migranata.Takvi pokušaji ne jenjavaju, pa su od početka ove godine carinici sprečili skoro 50 lica u ilegalnom prelasku granice. Migrante krijumačare na različite načine skrivajući ih na neverovatnim mestima, moglo se čuti u prilogu emitovanom u Јutarnjem dnevniku RTS.

 

 

Slika sa skenera sa osam sklupčanih ljudskih silueta u krovu kombija, najbolje ilustruje na šta su sve spremni krijumčari ljudi, kao i sami migranti. Da se motor ugasio, ostali bi bez vazduha. U lažno dno kamiona može da stane čak 10 odraslih osoba i sve to podnose kako bi stigli u obećanu zemlju.

 

 

Rade Knežević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa govorio je o situacijama kada su carinici u kamionima pronalizili čak i žene i decu u uslovima koji su daleko od normalnih.

 

 

''Temperature u takvim prevoznim sredstvima mogu da budu i preko 60 i 70 stepeni. Sećam se slučaja kada je među tim nesrećnim ljudima otkrivena i jedna trudnica, a te teške ljudske sudbine ostavljaju dubok trag na nas i na naše službenike'', istakao je Knežević.

 

 

Uprkos vrućini ili hladnoći migratni su uporni, a u 95% slučajeva carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja sakrivene ljude pronalaze uz pomoć skenera. Iz Komandnog centra nadgleda se i njihov rad.

 

 

''Kao što vidite ovde iza nas imate u realnom vremenu sliku sa svakog od naših skenera, gde se vrši druga kontrola slike koju naši ljudi analiziraju na terenu'', objasnio je sagovornik iz Uprave carina.

 

 

Kriujumčari su često vozači koji za to dobijaju dosta novca, a sumnju carinika najčešće izazove presečena sajla ili oštećena cerada.

 

 

''Postoji niz primera gde vozači nisu znali da su ilegalni migranti iskoristili njihovu  nepažnju, pa su presecanjem sajle ili cerade dospeli u tovarni deo transportnog sredstva'', opisuje Knežević.

 

 

Samo od početka ove godine migratni su pokušali da pređu granicu u tovarima kamiona koji su prevozili auto delove, papirnu i plastičnu ambalažu, pomorandže, duvan i med, te džem, jastuke i posteljine. Najupečatljiviji slučajevi zabeleženi su na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Šid.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina