Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Najviše zaplenjenih falsifikata na Gradini

četvrtak, 04 jul 2019.

Od početka godine zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine uništeno je 155.000 komada različite robe i tona tekstila. Najviše takve robe otkrije se na prelazu Gradina. Tragom te vesti ekipa TV Prva posetila je ovaj granični prelaz, a o tome je, pored ostalog, govorio Petar Kostov, koordinator u Carinarnici Dimitrovgrad.

 


On je rekao da je od početka godine na nivou Uprave carina zaplenjeno skoro 50.000 proizvoda u čiju se originalnost sumnja. Dodao je da su zaplene sumnjive robe na Gradini česte, a da je najveća zabeležena ove godine upravo ona sa početka priče, kada je zadržano dve tone robe, oko 7.500 komada gotovih tekstilnih proizvoda, vrednih oko 28.000 evra.

 


„I prošle godine je bilo dosta takvih zaplena, ne samo na Gradini već i na drugim prelazima, odnosno na celoj teritoriji zemlje, a tokom 2018. zaplenjeno je oko pola miliona gotovih proizvoda za koje postoji sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine“, kazao je Kostov i objasnio detalje carinske procedre.

 


„Kada se otkrije takva roba nosilac prava intelektualne svojine ili njegov zastupnik u roku od 10 dana moraju da se izjasne o tome da li je roba originalna ili falsifikovana. Ukoliko se dokaže da je reč o falsifikatima, oni su uništavaju pod carinskim nadzorom. Prošle godine je uništeno negde oko 700.000 takvih proizvoda, dok je od početka ove godine uništeno oko 155.000 gotovih proizvoda i oko tona tekstila“.

 

 

Na pitanje šta se najčešće švercuje i koje su najznačajnije ovogodišnje zaplene Petar Kostov je pomenuo nedavnu zaplenu 373.000 evra, koju su carinici pronašli kod petočlane porodice francuskih državljana turskog porekla na izlazu iz zemlje.

 

 

Letnja sezona je počela i ona sa sobom nosi pojačan saobraćaj i povremeno stvaranje gužvi, kojih za sada ima uglavnom vikendom, na izlazu iz zemlje. Carinska služba čini sve da se putnici koji iz Zapadne Evrope putuju prema Bliskom istoku što kraće zadržavaju na granici:

 

 

„U dogovoru sa graničnom policijom otvaramo šest,osam, ili čak 10 traka za izlaz. Kad pred kraj letnje sezone krene povratak u suprotnom smeru onda se kombinuju trake i na ulazu i na izlazu, tako da mogu da prime sve putnike koji dolaze sa obe strane“.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina