Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

„Slepi putnici“ ne odustaju ni po letnjoj žezi

ponedeljak, 08 jul 2019.

Carinici se na našim nafrekventnijim prelazima ka EU gotovo svakodnevno susreću sa „slepim putnicima“, a od početka godine do danas otkriveno je više od 850 takvih slučajeva.

 

 

Na prelazu Batrovci je 25. juna, u kamionu čačanskih registracija natovarenom auto-gumama, pronađeno pet ilegalaca, dok je 2. jula skener registrovao još trojicu u tovaru otpadnog papira koji je bugarski šleper prevozio ka Sloveniji.

 

 

Najviše pokušaja migranata da se ilegalno domognu neke od zemalja EU zabeleženo je na prelazu Horgoš.

 

 

Najpre je 27. juna u tri kamiona pronađeno njih 9, u svakom po tri. Tada je snimak sa skenera pokazao po tri ljudske siluete u tri kamiona, dva srpska i jednom makedonskom. Prvi je sa AP KiM ka Nemačkoj transportovao pvc stolariju, u drugom su nalazile čelične trake namenjene slovačkom tržištu, dok je treći prevozio tovar lubenica iz Albanije ka Češkoj.

 

 

Dan kasnije carinici su otkrili još dvojicu migranata u tovaru makedonskog kamiona koji je transportovao negazirane sokove namenjene holandskom tržištu.

 

 

Tri pokušaja su sprečena i 2. jula, a u svakom su učestvovala po trojica aktera. Migranti su otkriveni kako u dva srpska kamiona natovarena tepisima i ambalažom za mađarsko i slovačko tržište, tako i u šleperu koji se iz Makedonije uputio ka Poljskoj sa tovarom auto-navlaka za sedišta.

 

 

O tome da migranti ne biraju tovar u kome će pokušati da se sakriju svedoči i slučaj trojice „slepih putnika“ pronađenih 3. jula u tovaru semenki suncokreta koji je iz Srbije upućen ka Francuskoj. Dan kasnije u jednom srpskom kamionu punom aluminijumskog otpada za nemačko tržište otkrivena su još trojica ilegalaca.

 

 

Ni na prelazu Šid pokušaji ilegalnog prelaska granice nisu retkost, pa su tako dva dana zaredom, 3. i 4. jula, osujećeni pokušaji četvorice ilegalaca. Trojica su pronađena u bugarskom šleperu koji je na relacija Bugarska – Španija transportovao frižidere, dok je jedan migrant otkriven među dečijim igračkama koje su iz Bugarske otpremane ka Sloveniji.

 

 

Pojedini štampani mediji izveštavaju da su migarnti uveli i neke novitete u pokušaje ilegalnog prebacivanja preko granice. Tako su, na primer, primećeni slučajevi krađe identiteta, odnosno pokušaji da se preko granice pređe sa putnim ispravama državljana Srbije koji su im likom slični, dok su se pogranični organi susednih država susretali i sa pokušajima migranata da granicu pređu potpuno uronjeni u rasuti tovar robe, poput kukuruza u zrnu, kada su za disanje koristili samo cevčice.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina