Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Za jedno pre podne na Horgošu otkriveno 9 migranata

petak, 06 septembar 2019.

Pokušaji migranata da ilegalno pređu granicu ne smanjuju se ni početkom septembra, pa su tako carinici 6. septembra 2019. godine, samo tokom prepodneva na graničnom prelazu Horgoš otkrili 9 ilegalnih migranata skrivenih u raznim tovarima.

 

 

Zahvaljujući mobilnom skeneru već oko 7 časova u tovaru delova za kotlove uočeno je nekoliko ljudskih silueta. Carinici su odmah otvorili tovarni deo kamiona domaće firme koja je pomenutu robu prevozila ka Belgiji i u njemu zatekli trojicu Avganistanaca koji su na taj način pokušali da stignu do EU.

 

 

Јedva da je prošlo sat vremena kada su carinici i u kamionu prevozničke firme iz Novog Pazara primetili da konture viđene na skeneru ne odgovaraju prijavljenoj robi. Bilo je očigledno da se pored detrdženta koji je upućen u Nemačku u istom tovaru nalaze i ljudi. Kada su otvorili prikolicu šlepera, carinici su u tovaru zatekli još trojicu Avganistanaca.

 

 

Iskusni službenici koji godinama rade kao operativci na mobilnim skenerima Uprave carina ubrzo su uočili i treći kamion u kome su se sem robe nalazili i ilegalni migranti.

 

 

Par minuta posle 11 časova na izlaznoj strani prelaza Horgoš našao se i kamion prevozničke firme iz Beograda koji je prevozio staklene tegle. Snimak sa skenera je pokazao ljudske siluete između paleta natovarenih staklenim teglama čije je krajnje odredište takođe trebalo da bude Nemačka. Otvorivši tovarni deo kamiona otkrivena su još trojica Avganistanaca, što znači da je za samo nekoliko prepodnevnih sati na prelazu Horgoš otkriveno čak 9 migranata. 

 

 

Carinski službenici koji rade na najfrekventnijim prelazima ka EU se svakodnevno suočavaju sa brojnim pokušajima migranata da neopaženo pređu granicu skrivajući se u najrazličitijim tovarima robe, pa je tako od početka 2019. godine u toj nameri sprečeno gotovo 950 ljudi.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina