Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Beograd postao centar Transportne zajednice Zapadnog Balkana

petak, 13 septembar 2019.

U prisustvu premijerke Ane Brnabić, na 18. spratu Beograđanke danas je otvorena kancelarija stalnog Sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana, što je ujedno i prvo sedište međunarodne zajednice u Srbiji. Iz te međunarodne kancelarije će se upravljati svim aktivnostima i transportnim projektima u regionu.

 

 

''Ovo je velika čast za Beograd i Srbiju. Ukazana nam je velika čast i ogromno poverenje. Želim da zahvalim svim partnerima u regionu, što su nas podržali i što nas nisu sprečavali u tome'', poručila je premijerka Brnabić.

 

 

Otvaranju sedišta Sekretarijata u Beograđanki prisustvovali su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, evropska komesarka za transport Violeta Bulc, vršilac dužnosti direktora Transportne zajednice Alen Baron i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

 

 

Podsetimo da je Ugovor o osnivanju Transportne zajednice potpisan u Trstu u julu 2017, a u decembru 2017. na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Briselu, Beograd je jednoglasno izabran za sedište stalnog Sekretarijata.

 

 

Premijerka Brnabić je na otvaranju naglasila da je formiranje Stalnog sekretarijata Transportne zajednice novo poglavlje u razvoju moderne Srbije i Zapadnog Balkana, jer se šalje važna poruka da možemo uspešno da sarađujemo sa svim partnerima u regionu i pronalazimo načine da prevazilazimo prepreke zarad bolje budućnosti.

 

 

Otvaranju ove međunarodne kancelarije prisustvovala je Violeta Bulc komesarka EU za transport koja je u izjavi za RTS objasnila da je otvaranje ove međunarodne kancelarije značajno za sve zemlje u regionu i predstavlja kapiju za brže pristupanje Uniji.

 

 

''Kancelarija će okupiti sve zemlje Zapadnog Balkana i združiće ih sa predstavnicima Evropske unije, gde će svi standardi regulatornog okvira koji se odnose na saobraćaj u EU početi da se primenjuju u ovom regionu, što znači mnogo bolje saobraćajne usluge i pristup investicijama pod mnogo boljim uslovima'', istakla je ona.

 

 

Na pitanje novinarke RTS da li će Transportna zajednica uticati na razvoj putne mreže i rasterećenje graničnih prelaza koji su danas uska grla, komesarka Bulc je potvrdila da se može očekivati poboljšanje stanja na tom planu.

 

 

''Moći će da se daju visokokvalitetni, standardizovani projekti koji će spasavati živote, koji će značiti manje žrtava u saobraćaju, definisaće se standardi za infrastrukturu koje će, nadam se, ceo region sprovoditi na graničnim prelazima. Mi se nadamo da će se tu stvoriti jako dobri uslovi da se smanje ta ogromna kašnjenja sa kojima se suočavate'', naglasila je Bulc u razgovoru za RTS.

 

 

Evropska unija će obezbediti 80 odsto sredstava za funkcionisanje stalnog Sekretarijata, a kada je reč o finansijskim mehanizmima Unije preko kojih će se finansirati preko potreban razvoj infrastrukture, komesarka Bulc je rekla da je Evropska unija u ciklusu od 2014. do 2019. uložila preko 700 miliona evra, a do 2020. to će biti više od milijarde evra stranih investicija u regionu.

 

PPS obrazac


 

Plan razvoja 2017-2020
Krenite na put

 
570 na 3030

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina